Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.03.2016, 11:17, Stáří: 8 r.

My, studenti z Neředína: Jana Hodonská

Autor: komboys

Po judistovi, který mimo tatami píše povídky, jsme tentokrát oslovili absolventku fyzioterapie a současnou doktorandku Janu Hodonskou, která letos bude stejně jako naší fakultě 25 let. V rámci studia se zabývá monitoringem pohybových aktivit a sedavého chování seniorů, po škole se věnuje cizím jazykům, cestování a rekreačně cyklistice a gymnastice. A píše čtivě, jak se můžete na následujících řádcích přesvědčit.

Co tě přimělo podat si přihlášku na FTK?

Univerzita Palackého v Olomouci má dobré renomé, stejně jako fyzioterapie na FTK. A neměnila bych, i když roste konkurence. Noví studenti mají upravené sylaby a spoustu nových možností ke vzdělávání. Jednou z nich je například členství v Asociaci studentů fyzioterapie, která působí i na FTK. Studenti si mohou rozšířit obzory a zároveň zvýšit povědomí o našem oboru ve společnosti. Studentské spolky určitě pomohou i v propagaci fakulty.

Jak hodnotíš své dosavadní studium?

Velmi dobře. Úspěšně jsem absolvovala studium fyzioterapie a nyní pokračuji postgraduálním studiem na Institutu aktivního životního stylu. V pozměněné formě se i nadále věnuji zkoumání pohybu. Mám skvělé kolegy i spolužáky, výbornou školitelku a i nadále potkávám lidi, kteří mě posouvají kupředu, a jsem čím dál spokojenější.

Kdyby sis mohla vybrat studium v zahraničí, kde by to bylo a proč?

Ráda bych v rámci postgraduálu vycestovala do severní Evropy, nadějně pro mě vypadá Dánsko. Místo, se kterým navazujeme spolupráci, je špičkovým výzkumným centrem, které mi může hodně nabídnout. A samozřejmě se těším i na poznávání okolí a místní kultury.

Co myslíš, že bylo stěžejní na tvé diplomové práci, která vyhrála první místo na letošních Cenách rektora?

Myslím si, že témata týkající se zdraví společnosti vždy přitahují větší pozornost, protože máme šanci zasáhnout v oblasti prevence, terapie a kvality života. Měla jsem možnost zapojit se do projektu Phaeton, kde výzkumný tým studoval několik aspektů chronické obstrukční plicní nemoci. Zaměřila jsem se na zjišťování funkčního omezení způsobeného respiračním onemocněním. Jde o originální téma, které se ve světě začíná řešit, a provedený výzkum opravdu prokázal poruchy stability a změny v dynamických parametrech chůze při její zvýšené rychlosti, kdy se u pacientů projevuje dušnost.

Jaké byly tvé pocity, když jsi zjistila, že jsi vyhrála?

Samozřejmě báječné. Každý, kdo někdy psal absolventskou práci, ví, kolik úsilí a času taková práce zabere. Vítězství je určitá satisfakce za to všechno a potěšilo mě, že i komisi přišlo téma zajímavé a účelné.

Jaké máš cíle a můžeš se pochlubit nějakým zajímavým úspěchem v jejich dosahování?

První velký profesní cíl jsem si splnila absolvováním magisterského studia. Nyní si plním další svým doktorským studiem. Za svůj osobní úspěch pak považuji loňský pobyt v Rakousku, kdy jsem, často jen s batůžkem na zádech, procestovala šest spolkových zemí, většinou v sedle svého kola.

Co tě nejvíce v poslední době pobavilo?

Nedávno jsem se s kamarádkou vydala na výlet do Čech za blanickými rytíři, a protože nás čekala dlouhá cesta, rozhodly jsme se výjimečně stopovat. Kdopak zastavil dvěma turistkám? Dva gentlemani, z nichž jeden byl přední český plastický a rekonstrukční chirurg, držitel medaile Za zásluhy, prof. MUDr. Ladislav Bařinka, DrSc. Těšilo mě, pane profesore.

Se kterou hračkou sis v dětství nejraději hrála?

Nevzpomenu si. K mému štěstí jsem z té generace dětí, které doma neposeděly a hrály si většinu času venku. Běhali jsme po lesích, kolem potoka, hráli fotbal, lezli po stromech, stavěli bunkry, kuchtili jsme z vody a hlíny anebo si pletli věnečky z kvítí. Nejraději jsme si hráli s dalšími živými bytostmi, zaplnili jsme čas i bez věcí.

Jaký je tvůj vztah k Olomouci?

Olomouc jsem si zamilovala. Toto město je nádherné a má všechno – kulturní i zábavní vyžití, všude se dá dojít pěšky, do přírody to máme kousek. Chybí mi tu asi jen více cyklostezek. A ta Ikea. (smích)

Tvůj předchůdce v našem seriál František Šmehlík by tě rád pozval na trénink juda. Přijdeš?

Moc ráda, judo chci už dlouho zkusit.

Na co by ses zeptala studenta, který tě bude v seriálu následovat?

Ráda bych se inspirovala k dalšímu výjezdu, a tak se ptám: Na které místo, ze svých cyklovýletů, vzpomínáš nejraději?

Naše fakulta letos slaví 25 let. Co bys jí popřála do budoucna?

Fakultě přeji dlouhá léta existence, aby tu pro studenty stála co nejdéle; pevné zdraví všech interních i externích fakultních vztahů, aby spolu katedry úspěšně kooperovaly a studenti mohli z této spolupráce těžit; a houževnaté studenty, kteří jí dopomohou k uznání a budou ji s hrdostí označovat za svou alma mater.

Na závěr si vyber z dvojic to, co je ti milejší: pivo / víno, zadaný / nezadaný, film / kniha, Internet Explorer / Google Chrome, hory / moře, maso / vege, jednodílný plavky / bikiny, Kabát / U2

Zfilmované knihy, internet z Chromu, hory s výhledem na vodu, masožravec, co nedá dopustit na knihu Vegan v kondici, Bono v jednom kuse. (smích)

 

Předchozí části: 

František ŠmehlíkPatrícia Skovajsová / David Klammert / Marek Zaoral / Zuzana Baronová / Pavel Petrásek / Hana Bednáříková / Tomáš Kuna / Alena Sklenářová / Tomáš Mixa / Aneta Kynčlová / Marek Talpa / Veronika Grygarová / David Babiánek / Kristýna Peringerová / Michaela Bartková / Barbora Sládečková / Radim Antel / Klára Sovová / Květoslava Krchenová / Michal Kryl / Ondřej Šiška / Nikola Kutějová / Jaroslava Hrubá / Nikita Mašterová / Jakub Jarolím / Edita Hendrychová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew