Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
04.03.2016, 11:30, Stáří: 8 r.

My, studenti z Neředína: František Šmehlík

Autor: komboys

Po Davidu Klammertovi jsme oslovili dalšího judistu z řad našich studentů, a sice Františka Šmehlíka. Ne že bychom chtěli tento sport nějak upřednostňovat, ale sluší se nenápadně upozornit na to, že František se nejen pere, ale také třeba píše a nedávno vydal knihu hororových povídek. Níže tak zjistíte, kde bral inspiraci anebo jak to vidí se svým studiem.

Co tě přimělo podat si přihlášku na FTK?

Od dětství jsem byl veden ke sportu, a třebaže jsem nebyl zrovna velký pohybový talent, pílí a dřinou jsem to dotáhl na, myslím si, docela slušnou úroveň. Právě láska ke sportu mě přiměla dát si přihlášku na FTK.

Jak hodnotíš své dosavadní studium?

Moje studium na FTK určitě nelze hodnotit příliš pozitivně a toto je můj poslední semestr. Zjistil jsem, že tato škola není pro mě. Nejsem všeobecný sportovec a na spoustu sportovních disciplín jsem totální poleno. K tomu ani práce tělocvikáře není mé vysněné povolání.

Kdyby sis mohl vybrat studium v zahraničí, kde by to bylo a proč?

Já jsem se už díky sportu nacestoval dost, takže studium v zahraničí mě moc neláká. Pokud bych studoval někde v zahraničí, vybral bych si Japonsko a nějakou tokijskou univerzitu, kde bych se mohl zlepšit v judu.

Kdo tě přivedl ke sportu?

Můj otec dělal judo, takže mě k němu určitě přivedl on. Ale podporovala a podporuje mě v něm celá rodina.

Jaké jsou tvé nejen sportovní úspěchy a cíle?

Vyhrál jsem třikrát mistrovství republiky. Mám jednu stříbrnou medaili z evropského poháru ve Španělsku. Startoval jsem na mistrovství Evropy, světa a evropské olympiádě mládeže. Minulý rok jsem byl pátý na univerzitním mistrovství Evropy. Můj cíl je medaile ze seniorského mistrovství republiky.  

Víme, že také píšeš a že ti nedávno vyšla tvá první kniha Temné znamení. Kde jsi čerpal inspiraci?

Inspirace je čistě moje chorobná fantazie. Jediné reálie v knize jsou místa, kde se povídky odehrávají. A občas nějaká situace, postava, náznak, něco, co se stalo v mém životě.

Co tě nejvíce v poslední době pobavilo?

Že se mnou vůbec někdo chce dělat rozhovor. (smích)

Se kterou hračkou sis v dětství nejraději hrával?

Já měl různá období. Nejradši jsem měl bayblady, to už dnešní mladí, neví, co je. (smích) Pořádali jsme školní bitvy, celé chodby byly plné skupinek. To byly krásné časy.

Jaký je tvůj vztah k Olomouci?

V Olomouci studuju od prvního ročníku na gymplu. Přestoupil jsem sem z Ostravy, protože jsem tu měl lepší podmínky pro trénování. Olomouc jsem si zamiloval a dá se říct, že se město stalo mým druhým domovem.

Patrícia Skovajsová se tě ptá, jestli je něco, co bys ve svém životě změnil.

Určitě pár věcí je. Možná bych přestoupil do Olomouce ještě o rok, o dva dříve. Možná bych chtěl v dětství ještě více číst. Nad těmito věcmi ale nemá cenu dumat, musíme se soustředit na to, co teprve přijde a co lze ovlivnit.

Na co by ses rád zeptal následujícího zpovídaného?

Nevím, kdo je následující zpovídaný. Doufám, že už to bude konečně náš mistr Evropy David Klammert, protože jsem trochu nervózní, že tu dávám rozhovory dříve než on. Ten je ukecaný dost, takže vám jistě všechno řekne sám (pozn. autorů: Davida jsme zpovídali ve stejné době a jeho odpovědi jste si už přečíst mohli zde) A pokud bude následující zpovídaný nějaká slečna, tak ji za celý klub zvu na náš trénink, jistě to pro ni bude skvělá zkušenost.

Naše fakulta letos slaví 25 let. Co bys jí popřál do budoucnosti?

FTK bych přál, aby byla fakultou, která nabídne kvalitním sportovcům podmínky, aby mohli skloubit sport se studiem. A aby byla nejlepší sportovní fakultou v ČR.

Vyber si z dvojic, co je ti milejší: pivo / víno, zadaný / nezadaný, film / kniha, Internet Explorer / Google Chrome, hory / moře, maso / vege, jednodílné plavky / bikiny, Kabát / U2.

Pivo, ale v poslední době přicházím vínu na chuť. Zadaný, nezadaný, obojí má plusy i minusy, ale člověk se musí chovat slušně, správně a užívat života. Oba stavy by měl člověk žít na sto procent. Kniha, samozřejmě. Google Chrome, ale to už jsou na mě moc filozofické otázky. Moře. Maso, ale vegany moc obdivuju a určitě tento směr má smysl. Škoda, že si někteří vegani myslí, že spasí svět a propagují veganství zbytečně agresivním způsobem. Bikiny, i když u některých holek bych raději nechal jednodílné. Obojí je super muzika.

 

Předchozí části: 

Patrícia SkovajsováDavid Klammert / Marek Zaoral / Zuzana Baronová / Pavel Petrásek / Hana Bednáříková / Tomáš Kuna / Alena Sklenářová / Tomáš Mixa / Aneta Kynčlová / Marek Talpa / Veronika Grygarová / David Babiánek / Kristýna Peringerová / Michaela Bartková / Barbora Sládečková / Radim Antel / Klára Sovová / Květoslava Krchenová / Michal Kryl / Ondřej Šiška / Nikola Kutějová / Jaroslava Hrubá / Nikita Mašterová / Jakub Jarolím / Edita Hendrychová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew