Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.11.2015, 15:42, Stáří: 8 r.

My, studenti z Neředína: Alena Sklenářová

Autor: komboys

Tomáš Mixa v minulém týdnu své odpovědi obalil vtipem s cílem zaujmout a přitáhnout studenty do nového spolku. S Alenou Sklenářovou, studentkou tělesné výchovy a sportu, to bude jiné, mimo jiné mnohem sportovnější. Ještě aby ne, když Alena hraje od devítky florbal, šest let v něm i trénuje mládež, působí také jako instruktorka lyžování a snowboardingu, dříve závodně tančila a kopu dalších sportů bychom nalezli v seznamu jejích zájmů...

Co tě přimělo podat si přihlášku na naši fakultu?

Od malička miluji pohyb a hrozně mě baví všechny sporty. Chtěla jsem zůstat v Olomouci kvůli příteli a našemu florbalovému týmu, takže FTK pro mě bylo jasná volba.

Jak hodnotíš své dosavadní studium na UP v Olomouci?

Sice delší, ale o to dost vydatnější. Prodloužila jsem si bakalářský i magisterský program jak kvůli těžším předmětům, tak kvůli Erasmu. Ale co se týče hodnocení, to nechám na ostatních. Já jsem zatím spokojená, studium mě zde hodně baví a myslím, že mi vše docela šlo.

Jaký je tvůj vztah k Olomouci, která je považována za jediné opravdu studentské město v České republice?

Mám trochu zkreslený pohled, jelikož jsem zde vyrůstala. Mám s Olomoucí spojeno hodně legendárních vzpomínek i ze střední školy. Ale je zajímavé pozorovat, jak se to tu v létě změní v město duchů. Každopádně kulturní život i aktivity pro studenty jsou zde přes rok velmi pestré, což je dobře. Miluji to tu vše.

Každý má své favority a neoblíbence. Kdo je to pro tebe z řad vyučujících?

Z těch oblíbených je těžké vybrat jen některé, každý má jiné vlastnosti a každý mě obohatil do jiné míry. Ovšem nejvíce mi k srdci přirostli učitelé z katedry sportu a Centra kinantropologického výzkumu. Neoblíbené zmiňovat nebudu, ještě mě čekají státnice a obhajoba diplomové práce. (smích)

Kde a jak nejčastěji relaxuješ po náročných studijních hodinách? Máš své oblíbené místo, činnost či podnik?

Spaní v posteli je nejlepší. A strašně miluji saunu. Ale jinak učení většinou vyběhám při nějakém sportu, nejčastěji na florbalu.

Ještě to není tak dávno, co ses vrátila z Erasmu. Kde jsi byla a co ti nejvíce utkvělo v paměti?

V letním semestru jsem byla ve švédském Linköpingu. Jela jsem tam také kvůli florbalu, jelikož Švédi jsou v tomto sportu bezkonkurenční. Když pominu, že je tam vše třikrát dražší než u nás, mají tam prohibici, hodně imigrantů a jsou uzavřenější, tak se mi tam moc líbilo. Ve škole jsem absolvovala skvělé outdoorové kurzy a s kamarády procestovala krásnou přírodu v širokém okolí. Nejvíc tam mají ale vychytaný univerzitní kampus, všechny fakulty pohromadě a každý den nějaká akce pro všechny studenty.

Věnuješ se florbalu. Jak dlouho a jak ses k tomuto sportu dostala?

Teď už to bude jedenáct let. Začala jsem chodit do florbalového kroužku na gymplu. Potom mě na středoškolských hrách oslovily trenérky z klubu FBS Olomouc. Tak jsem v té době opustila moderní tancování a vrhla se na florbalovou kariéru.

Mohla bys zmínit některé tvé sportovní úspěchy? Je to tvůj dosavadní sportovní vrchol? Pokud ne, prozradíš nám, jaký to je?

Zatím je pro mě vrchol letošní výhra na Českých akademických hrách. Dále jsme vyhrály pár přátelských turnajů, jeden na i na Slovensku. V extralize žen byl největší úspěch, když jsme se s naším olomouckým týmem umístily na 4. místě. Jinak můj osobní úspěch byl, když jsem se umístila v juniorkách na 2. místě v kanadském bodování. Ve společenském tanci potom 2. místo na MČR juniorů družstev ve standardních a latinskoamerických tancích. A v moderním tancování 2. místo v regionálním kole MČR hlavní kategorie v hip hopu a disco dance.

Vypíchneš nějakou zajímavou příhodu z akademických her?

No hodně zajímavé bylo to, že jsme na poslední chvíli nakonec neměly trenéra. Tudíž jsem to musela zvládnout odvést já jako hrající trenér a kapitán v jednom. A pak bylo docela úsměvné, když jsme si šly hned první den z akreditace s taštičkami pro celý tým do Sanasportu zkoušet sálovky. Každopádně celý turnaj jsme si moc užily, jsme rády, že to dopadlo a že na finále dorazilo tolik diváků.

Máš nějaký svůj (nejen) sportovní sen?

Sportovní sen mám, že bych si chtěla zahrát v televizi živě komentovaný zápas a dostat se se svými svěřenkyněmi do celostátního finále. Jinak pak menší dílčí sny, kterým nechávám volný průběh, vyplní se v pravou chvíli, pokud mají. Snažím se užívat si vše, co mám možnost dělat.

Dodržuješ zásady zdravého stravování? Prozraď nám, co doporučuješ? Případně na čem nejvíce hřešíš?

No snažím se to nějak řešit až teď vzhledem k tréninkům, protože s pokročilým věkem už mě ten výkon stojí stále více úsilí. Hrozně jsem si oblíbila ovesné vločky s ořechy, lososa a zeleninové saláty. Nejvíc hřeším na kávě a občas alkoholu.

Někteří odborníci tvrdí, že požívání alkoholu je zdravé. Souhlasíš? A jak jsi na tom s konzumací alkoholických nápojů?

S tím rozhodně nesouhlasím. Mám s tím bohužel jen špatné zkušenosti, nejen co se týče mě. Alkohol pomůže pouze akutně, avšak z dlouhodobějšího hlediska ještě více uškodí. Já už si svoje vyzkoušela, teď už se snažím spíše abstinovat.

Jakou oblíbenou činností zaháníš stres?

Hudba, zpěv a tanec, musím ten adrenalin vždycky někde nějak vybít. A potom rozptýlení a odreagování s přáteli.

Cestuješ ráda? Která země ti nejvíce učarovala a proč?

Cestuji ráda, ale zatím jen po Evropě. Nedokážu vybrat tu nej zemi, každé místo má své kouzlo a jiné krásy. A i když mohu srovnat vyspělý sever a teplý jih, ani tak to pro mě není jednoznačné, obě oblasti mají i své chyby. Mohu ale říci, že jsem ráda, že pocházím z ČR.

Prozraď, co tě upoutá na opačném pohlaví na první pohled.

Zajímavá tvář a vyšší tělesná výška. A potom smysl pro humor a způsob komunikace.

Kdybys mohla cestovat v čase, které historické období bys ráda zažila?

Historické období nevím, to nemůžu soudit, když jsem to nezažila. Ale hrozně ráda bych si znovu zopakovala střední a vysokou školu, ale klidně bez těch zkoušek a testů. (smích)

Tomáš Mixa se ptá, jestli se chceš stát členkou Spolku studentů tělesné kultury?

Nejdříve si asi zjistím, jaká jsou všechna práva a povinnosti členů. Ale dle popisu Tomáše to zní dobře.

Dalšího Tomáše, Tomáše Kuny, se můžeš na něco zeptat.

Přijdeš se letos podívat na nějaké domácí utkání FBS Olomouc v extralize žen ve florbalu?

Co si vybereš: sladký x slaný / pivo x víno / zadaný x nezadaný/ kolo x brusle / rohlík x chleba/ romantika x dobrodružství / autobus x vlak?

Slaný, pivo, nezadaný, brusle, rohlík, romantika i dobrodružství, vlak, ale bez zpoždění.

 

Předchozí části: 

Tomáš MixaAneta Kynčlová / Marek Talpa / Veronika Grygarová / David Babiánek / Kristýna Peringerová / Michaela Bartková / Barbora Sládečková / Radim Antel / Klára Sovová / Květoslava Krchenová / Michal Kryl / Ondřej Šiška / Nikola Kutějová / Jaroslava Hrubá / Nikita Mašterová / Jakub Jarolím / Edita Hendrychová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew