Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
16.11.2010, 04:12, Stáří: 14 r.

Multižánrový festival Křižovatky 2010 ve znamení mnoha chutí

Autor: Pavel Peč

Ve dnech 23.-27. listopadu 2010 se v Olomouci v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého (tzv. konviktu), v Jazz Tibet Clubu a v Café 87 uskuteční již sedmý ročník festivalu napříč středoevropskou kulturou KŘIŽOVATKY 2010. Ten pak – ve znamení motta „Pochutnejte si s námi!“ – nabídne během pěti dnů chutné menu o deseti pikantních chodech v podobě mimořádných divadelních, literárních, filmových a hudebních zážitků.

Multižánrový festival Křižovatky, který pořádá o. s. Crossart v Olomouci letos již posedmé představí pestrou nabídku kultury střední Evropy. „Ústřední téma sedmého ročníku vystihuje motto „Pochutnejte si s námi!“ Chtěli jsme tak divákům nabídnout rozmanité chutě i příchutě současného alternativního umění, a proto jsme program sestavovali s ohledem na to, aby si vybral skutečně každý,“ komentuje koncepci festivalu dramaturgyně Pavla Bergmannová a dodává: „Nabídneme tak nejen humor, ale i vážná zamyšlení nad minulostí a současností. V každém případě se bude jednat o tituly, se kterými se diváci v Olomouci dříve ještě neměli možnost setkat.“

Hned v úvodu festivalu se návštěvníci mohou těšit na skutečnou hvězdu polské literatury. V kavárně Café 87 se v úterý 23. listopadu 2010 osobně představí spisovatel a novinář Gazety Wyborczy Krzysztof Varga, který uvede ukázky ze své tvorby, především pak z knihy Guláš z turula, která nedávno vyšla v českém překladu. V rámci slavnostního zahájení festivalu pak bude rovněž v úterý uveden zatím poslední snímek významného polského filmaře Krzysztofa Zanussiho Návrat (Rewizyta), v němž režisér sleduje osudy hrdinů svých slavných filmů ze 70. let a ptá se, co se s nimi během čtyřiceti let stalo. „Zanussi chtěl prozkoumat, jak by postavy jeho někdejších snímků obstály v dalších dějinných proměnách. A tak po letech přizval ke spolupráci slavné herce Maju Komorowskou, Daniela Olbrychského, Jana Nowického a Zbigniewa Zapasiewicze a natočil s nimi snímek, v němž svéráznou formou konfrontuje minulost s přítomností, charakterizuje film Pavla Bergmannová.

Středeční a čtvrteční program bude patřit zejména divadlu. Nejprve se 24. listopadu 2010 divákům představí pražské taneční divadlo VerTeDance, které ve spolupráci s herečkou a režisérkou Annou Polívkovou nastudovalo úspěšný titul Případy doktora Toureta. Nejedná se o ryze taneční projekt, naopak se zde výrazně propojuje pohybové divadlo s klauniádou, pantomimou i činoherním herectvím. Inscenace, která se volně inspirovala  knihou neurologa Olivera Sackse Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem, pak líčí fascinující příběhy roztodivných podivínů, kteří se prostřednictvím tance a pohybu dokážou oprostit od věcí, jež je spoutávají. Vše doprovází příjemná živá hudba Jakuba Xaviera Bara a kromě Anny Polívkové vystoupí také Veronika Kotlíková, Tomáš Měcháček a Tereza Ondrová , která si za sólo paní Vltavské vysloužila prestižní ocenění Tanečník roku 2010. Ve čtvrtek 25. listopadu 2010 je připravena novinka pražského Švandova divadla v podobě představení Šoa, které na základě autentických výpovědí sestavil a nastudoval režisér Daniel Hrbek. Propojuje zde příběhy sportovce Miloše Dobrého a herečky Hany Pravdové, dvou lidí, kteří prošli koncentračními tábory, prožili podobné tragédie, a přesto se nikdy nepoznali. Jejich neobyčejné osudy pak ztvární talentovaná herečka Zuzana Onufráková a Miroslav Hruška, který se tak symbolicky vrací do Olomouce, kde dlouhá léta působil jako člen souboru činohry Moravského divadla. „Zajímavostí je, že se představení zúčastní také sám pan Miloš Dobrý, který dnes žije v Olomouci,“ dodává Bergmannová.

I letos festival připravil divadelní nabídku pro nejmenší diváky, ovšem během představení CirKUS SVĚTA pražského divadla Teatrofon se určitě budou bavit i jejich rodiče. Autorský divadelní projekt interaktivně a s humorem kombinuje loutkové, pohybové a činoherní herectví, doplněné netradiční živou hudbou přímo na jevišti, a zavádí diváky na pouť do fantaskního světa létajícího šapitó po všech světových kontinentech.

V rámci hudebního programu Křižovatky představí nejprve ve středu 24. listopadu 2010 v Jazz Tibet Clubu tvorbu sympatického rakouské kvarteta Falb Fiction. Mladá vídeňská formace,  jejíž vznik v roce 2004 iniciovala talentovaná saxofonistka a skladatelka Viola Falb, je již několik let příjemným osvěžením nejen evropské jazzové scény. Během energických vystoupení hudebníci vzájemně prolínají strohé harmonie, melodické balady, pulzující rytmy, ale i dramatickou rockovou hudbu a další nejrozmanitější zvuky, které spojují do výbušného celku. Viola Falb má na svém kontě také celou řadu ocenění (např. v roce 2008 získala významnou rakouskou jazzovou cenu Hans Koller Preis v kategorii Objev roku), a tak i olomoučtí posluchači mohou zhodnotit její úctyhodné saxofonové kreace. Mnohem intimnější ladění bude mít páteční koncert dvojice Jaromír 99 & Dušan Neuwerth. Sólový gothic folkový projekt zpěváka, skladatele, kytaristy a výtvarníka Jaromíra Švejdíka (Priessnitz, Umakart, Jaromír 99 & The Bombers) a hudebního producenta Dušana Neuwertha (Tata Bojs, Umakart) nechá v akustické podobě zaznít písním zmíněných uskupení (např. Půlnoční, Stínohry, Poslepu, Může se stát, Vábený, Zítra ráno, Praděd, Votroci, Na Rafandě, Alenka, Bezprsťák, Jedy, Láska, Rybník, Drak, V samotách…) včetně novinek, které byly napsány pro filmové zpracování komiksu Alois Nebel, na jehož realizaci Jaromír Švejdík už více než dva roky pracuje.

Festival pak doplní také řada filmových projekcí, mezi kterými nebudou chybět novinky středoevropské produkce – např. v Olomouci premiérově uváděný snímek Davida Jařaba o lásce bez lásky, o válce bez války a magii bez kouzel Hlava-ruce-srdce,  dále působivý maďarský film režiséra Kornéla Mondruczóa o zodpovědnosti, rebelství i nevyhnutelnosti osudu Projekt Frankenstein. Titul nestora polské kinematografie Janusze Morgensterna Menší zlo, pojednávající o mladíkovi, který ve snaze snadno proplouvat životem volí vždy tu nejsnadnější cestu, pak doplní dokument o nedoručitelných dopisech Poste Restante režiséra Marcela Łozińského, jenž v roce 2009 obdržel mimo jiné Evropskou filmovou cenu za nejlepší krátký film.

Většina festivalových produkcí se uskuteční v Uměleckém centru UP – v tzv. konviktu. Výjimkou jsou dvě akce. Koncert Falb Fiction proběhne v Jazz Tibet Clubu a setkání se spisovatelem Krzysztofem Vargou v kavárně Café 87 v Muzeu umění. Veškeré informace o festivalu – detaily o jednotlivých místech konání nebo o možnostech zakoupení vstupenek – mohou diváci získat na webových stránkách festivalu www.crossart.cz.

Hlavními partnery festivalu se letos stal Olomoucký kraj a Statutární město Olomouc. Rozpočet festivalu je 250.000 Kč, z toho 110.000 Kč pokrývají granty Olomouckého kraje (60.000 Kč) a Statutárního města Olomouce (50.000 Kč). „Zbytek peněz jsme museli získat od sponzorů, případně dalších partnerů festivalu,“ říká Pavla Bergmannová. Diváci mohou ale stále počítat s nízkým vstupným v rozpětí 60-150 Kč. „Chceme jim tak nabídnout inteligentní, kvalitní a cenově dostupnou kulturu,“ dodává.


KŘIŽOVATKY - festival napříč středoevropskou kulturou

Termín konání: 23. – 27. listopadu 2010

Místa konání: Umělecké centrum UP (Konvikt), Jazz Tibet Club, Café 87 (Muzeum umění)

Pořádá: Crossart, o. s., www.crossart.cz

Hlavní partneři: Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc

Partneři: Univerzita Palackého, Polský institut, Rakouské kulturní fórum, Divadlo Konvikt o.s., Jazz Tibet Club, Profit

Charakteristika festivalu

Křižovatky Olomouc se profilují jako multižánrový festival, který zahrnuje různorodé spektrum uměleckých činností. Jeho cílem je představit jednotlivé kultury i druhy a žánry umění zúčastněných zemí pomyslného středoevropského prostoru – tedy České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska a Maďarska, a to prostřednictvím výstav výtvarného umění, filmových projekcí, divadelních představení, koncertů a literárních setkání. Návštěvníkům tak festival nabízí reprezentativní ukázky soudobého umění jednotlivých zemí a zároveň i možnost bezprostřední konfrontace odlišností, ale i styčných momentů prezentovaných kultur.

Crossart, o.s.

Festival křižovatky 2010 pořádá občanské sdružení CROSSART, které vzniklo za účelem pořádání kulturních akcí, jež mají zviditelnit pozici Olomouce a olomouckého regionu jako tradičního kulturního centra střední Evropy. CROSSART, o. s. se podílí zejména na přípravě festivalů a vzdělávacích kulturních aktivit (2004–20010: festival Křižovatky Olomouc, 2005–2006: vzdělávací cyklus filmových projekcí pro žáky a studenty, vzdělávací semináře pro učitele Film a škola v Olomouckém kraji, 2007:  literární maraton Pozdní sklizeň, 2008-20010: spolupráce na festivalu Divadelní Flora, 2010: Olga Tokarczuková v Olomouci).


Program

Úterý 23. listopadu 2010

17:30 • Café 87 – kavárna Muzea umění (1. patro) – literatura • vstup volný
Fokus: Krzysztof Varga & Guláš z turula
Setkání s významným polským spisovatelem a novinářem Krzysztofem Vargou a jeho tvorbou.

20:00 • Konvikt, filmový sál (3. patro) – film • vstupné: 70 Kč
Návrat (Rewizyta, r. Krzysztof Zanussi, Polsko 2009, 96 min.)
Film o dalších osudech hrdinů slavných Zanussiho filmů ze 70. let. Co se s nimi během čtyřiceti let stalo?

 

Středa 24. listopadu 2010

19:00 •  Konvikt, divadelní sál (3. patro) – divadlo • vstupné: 150/100 Kč
Případy doktora Toureta ( VerTeDance Praha, r. Anna Polívková)
Stydíte se tančit? Přehlídka osamělých charakterů – v podání Anny Polívkové a souboru VerTeDance – vám prozradí, co s tím.  Hrají: Anna Polívková, Tereza Ondrová, Veronika Kotlíková, Tomáš Měcháček

20:30 • Jazz Tibet Club – hudba/jazz • vstupné: 100 Kč
Falb Fiction (Vídeň, Rakousko)
Mladá jazzová formace překypující energií, melodičností a šarmem!

 

Čtvrtek 25. listopadu 2010

19:00 • Konvikt, divadelní sál (3. patro) – divadlo • vstupné: 150/100 Kč
Šoa (Švandovo divadlo Praha, r. Daniel Hrbek)
Příběh Miloše Dobrého a Hany Pravdové, dvou lidí, kteří se ocitli ve stejnou dobu na stejném místě, a přesto se nikdy nepoznali. Hrají Zuzana Onufráková a Miroslav Hruška.

 

Pátek 26. listopadu 2010

17:30 •  Konvikt, filmový sál (3. patro) – film • vstupné: 70 Kč
Hlava-ruce-srdce ( r. David Jařab, ČR 2010, 110 min.)
Premiéra filmu o lásce bez lásky, o válce bez války a magii bez kouzel.

20:00 •  Konvikt, divadelní sál (3. patro) – koncert • vstupné: 100 Kč
Jaromír 99 & Dušan Neuwerth
Hudba ze tmy. Gothic folkový projekt spoluhráčů z Umakartu Jaromíra 99 (Priessnitz) a Dušana Neuwertha (Tata Bojs)!

 

Sobota 27. listopadu 2010

15:00 • Konvikt, divadelní sál (3. patro) – divadlo pro děti a jejich rodiče • vstupné: 60 Kč
CirKUS SVĚTA (Teatrofon Praha)
Myslíte si, že je možné procestovat svět za 2300 sekund? S CirKUSEM SVĚTA to možné je!

17:30 • Konvikt, filmový sál (3. patro) – film • vstupné: 70 Kč
Menší zlo (Mniejsze zło, r. Janusz Morgenstern, Polsko 2009, 110 min.)
Polsko, rok 1980, doba Solidarity. Objevení rukopisu excelentního románu změní mladíkovi Kamilovi celý život…
Poste Restante (r. Marcel Łoziński, Polsko 2009, 14 min.)
Snímek oceněný Evropskou filmovou cenou 2009 vypráví příběh dopisů, které nemohou najít svého adresáta.

20:00 • Konvikt, filmový sál (3. patro) – film • vstupné: 70 Kč
Projekt Frankenstein (Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv, r. Kornél Mundruczó, Maďarsko, Německo, Rakousko 2010, 105 min.
Působivý film o zodpovědnosti, rebelství i nevyhnutelnosti osudu.

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew