Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
22.03.2012, 13:55, Stáří: 12 r.

Ministr školství Josef Dobeš ohlásil svou rezignaci. Ve funkci skončí 31. března

Autor: Milada Hronová

Josef Dobeš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy odmítl podpořit návrh vázat finanční prostředky v kapitole školství. Na zasedání vlády České republiky  21. března hlasoval proti přijetí škrtů v  rezortu školství, a to ve výši 2, 5 mld. korun. Poté oznámil svou demisi.

 „Nechtěl jsem akceptovat toto drakonické snížení rozpočtu školství. Znamenalo by to buď pokles platů učitelů nebo razantní zásah do rozpočtu vysokých škol. Jejich rozpočet je ale už nyní na hraně udržitelnosti. A brát peníze učitelům považuji za neakceptovatelné, proto jsem se rozhodl rezignovat,“ uvedl ministr Josef Dobeš.

Ministr Josef Dobeš upozornil na to, že se mu za dobu svého působení již podařilo uspořit asi půl miliardy korun, a to když sloučil pět ostatních přímo řízených organizací, propustil téměř tři sta úředníků a omezil tak byrokracii. Další úspory na úkor učitelů však odmítl s tím, že by porušil Programové prohlášení vlády. Podle něj by se jednalo o krok, s nímž vnitřně nesouhlasí.

Vláda ČR schválila 21. března návrh opatření k dodržení schváleného deficitu státního rozpočtu pro letošní rok, tedy materiál, podle něhož vláda váže 23, 6 mld. korun z letošního rozpočtu. „Tento krok umožní mj. dodržet náš závazek, že deficit státního rozpočtu nepřekročí v letošním roce 105 mld. korun. V této souvislosti potvrzuji zprávu, že proti tomuto návrhu hlasoval Josef Dobeš s tím, že ještě před hlasováním mi oznámil, že podá demisi. Rozhodnutí ministra Josefa Dobeše považuji za politicky a lidsky korektní a poctivé. Všichni ministři mé vlády totiž vědí, že vyžaduji, aby vláda této republiky stála jednotně za klíčovými rozhodnutími. Jediný možný způsob protestu proti výši své rozpočtové kapitoly je podání demise,“ sdělil premiér ČR Petr Nečas.  

Mgr. Josef Dobeš podá rezignaci do rukou premiéra Petra Nečase v pátek 23. března dopoledne, a to  ke dni 31. března. Poté předá svůj úřad prvnímu náměstku ministra Ladislavu Němcovi.

 

Milada Hronová, zdroj www.msmt.cz,  www.vlada.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew