Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
06.05.2010, 12:42, Stáří: 14 r.

Mezinárodní úspěch Katedry historie FF UP

Autor: Milada Hronová

Doc. Jaroslav Miller

Přední světoví historici z Evropy a Spojených států amerických přijali účast na společném vědeckém projektu Katedry historie FF UP a Středevropské univerzity v Budapešti. Výstupem z tohoto projektu, zaměřeného na výzkum raně novověké kultury a společnosti, je publikace Friars, Nobles and Burghers – Sermons, Images and Prints: Studies of Culture and Society in Early Modern Europe, která vyšla v New Yorku a Budapešti. Prezentace knihy, jejíž studie přinášejí nové pohledy na definici kultury, na metody historické práce a odkrývají zajímavá, dosud málo probádaná témata, proběhla 27. 4. v prostorách Katedry historie FF UP.

Bezpochyby se jedná o dosud nejvýznamnější zviditelnění Katedry historie FF UP na poli vědy v mezinárodním měřítku,“ řekl doc. Jaroslav Miller z Katedry historie FF UP, jeden z hlavních iniciátorů projektu a zároveň jeden z editorů publikace (na snímku). Jak pro Žurnál UP dodal, motivem zahájení tohoto projektu byla tragická smrt jednoho z předních středoevropských historiků raného novověku Istvána G. Tótha v roce 2005.

Podle doc. J. Millera spočívá specifikum této publikace v tom, že se editorům podařilo shromáždit několik desítek předních světových historiků – Heinz Schilling, Ronnie Po-Chia Hsia, Joachim Bahlcke aj. – i mladých badatelů ze čtrnácti zemí, jež se ve svých studiích zaměřili převážně na problematiku raně novověké kultury na území střední Evropy. Svými studiemi přispěli i členové Katedry historie FF UP dr. Martin Elbel, dr. Radmila Pavlíčková a dr. Antonín Kalous.

„Takovému zájmu se v anglicky vydávaných vědeckých publikacích těší střední Evropa zcela výjimečně a skutečnost, že kniha vyšla na několika místech ve světě v angličtině, znamená, že střední Evropa razantně vstoupila do historiografických diskusí o raně novověké společnosti a kultuře v Evropě,“ sdělil doc. J. Miller.

M. Hronová, foto M. Otava

Friars, Nobles and Burghers – Sermons, Images and Prints: Studies of Culture and Society in Early Modern Europe. In Memoriam István György Tóth. Editoři: Jaroslav Miller (UP Olomouc), Kászló Kontler (Central European University, Budapest). CEUPRESS 2010, New York, Budapešť.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew