Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.05.2013, 14:26, Stáří: 11 r.

Medicína opět na scéně – medici, právo se o vás zajímá

Autor: -da-

Ilustrační foto: TZ PraGraM

Dne 22. 5. 2013 se v budově Teoretických ústavů LF UP uskuteční II. národní workshop projektu PraGraM – Právní gramotnost v medicíně. Program zahájí dvě přednášky předních odborníků na medicínské právo. Součástí workshopu bude divadelní scénka simulující právní spor mezi lékařem a pacientem.

Projekt PraGraM – Právní gramotnost v medicíně reaguje na narůstající počet soudních sporů mezi poskytovateli zdravotnických služeb a pacienty. Projekt je realizovaný Ústavem sociálního lékařství a zdravotní politiky Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, odborným garantem je doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D., a odborným vedoucím je PhDr. Miloslav Klugar, Ph.D. Cílem projektu je nejen teoreticky vzdělávat budoucí lékaře v oblasti právní a ekonomické, ale i na praktických příkladech demonstrovat rizika plynoucí z výkonu povolání lékaře. Z tohoto důvodu jsou v rámci workshopů i zinscenované soudní spory, které ztvárňují herci z olomouckého Divadla na cucky.

Dne 22. 5. 2013 se pro všechny zájemce z řad studentů UP uskuteční II. národní workshop. Jeho součástí budou dvě zvané přednášky předních odborníků v oblasti medicínského práva. První přednáška advokátky JUDr. Bronislavy Wittnerové, MSc., se bude zabývat vybranými zdravotnickými problémy, vymezením rámce tzv. zdravotnického práva se zaměřením na zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. JUDr. Miloš Ondruška z Psychiatrické léčebny v Bohnicích ve své druhé přednášce otevře kontroverzní problematiku nedobrovolných hospitalizací, dříve vysloveného přání a v poslední době přibývajících útoků na zdravotnický personál. Součástí workshopu bude krátké divadelní představení herců Divadla na cucky, které bude pojednávat o zanedbání lékařské péče. Účastníci workshopu budou interaktivně tento případ řešit ve spolupráci s experty z oblasti medicíny a práva.

„Rád bych pozval všechny studenty medicíny, ale i ostatních oborů na tento workshop, neboť slovy našeho přítele prof. van Dijka – budoucí lékaři se nezajímají o právo, ale právo se zajímá o ně,“ řekl Miloslav Klugar, odborný vedoucí projektu PraGraM.

Podobné divadelní představení ztvárnili herci z Divadla na cucky již na I. mezinárodním workshopu, který se uskutečnil 8. 2. 2013. Mezi účastníky workshopu vzbudilo nebývalý zájem zvláště řešení medicínských a etických dilemat. Velkou pozornost upoutala také přednáška lékaře a právníka prof. Jitse van Dijka, Ph.D., z univerzity v Groningenu v Nizozemsku, která nesla název Professional legislation and individual patient care. S historií a současností medicínského práva na LF UP v Olomouci seznámili účastníky doc. MUDr. Svatopluk Loyka, CSc., a JUDr. Petra Jakešová, Ph.D.

 

Aktuální informace o projektu PraGraM naleznete na internetových stránkách projektu www.usl.upol.cz/pragram.

Zdroj: Tisková zpráva projektu PraGraM


Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew