Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
02.05.2013, 09:53, Stáří: 11 r.

Majáles nabídne ve dvou dnech stovky zážitků

Autor: Martin Višňa

Oslavit letošní 440. výročí vzniku vysokého učení v Olomouci se rozhodla nejen univerzita, ale také studenti, jejichž snažení vyvrcholí 7. a 8. května v podobě majálesu. Jen řeč čísel mluví za vše – čtyři měsíce příprav, desítky studentů a nespočet organizačních schůzek na jedné straně. Stovka programových bodů během dvou dnů na sedmnácti místech na straně druhé. I takový bude letos Olomoucký majáles Univerzity Palackého.

Králem majálesu bude profesor Josef Jařab

Po Allenu Ginsbergovi, Josefu Škvoreckém či fotografu Jindřichu Štreitovi převezme letos korunu krále majálesu první polistopadový rektor Univerzity Palackého – profesor Josef Jařab. Na jeho jméně se dohodli studenti stojící za přípravami oslav téměř jednohlasně. „Sice jsem dvakrát starší než Allen Ginsberg, který když byl vyhlášen králem máje, tak to dávalo asi větší smysl, neboť když máte osmatřicet let, můžete kralovat déle, než když máte dvakrát tolik. Přesto jsem velmi potěšen, zvlášť v roce 440. výročí univerzity. Když totiž věnujete velkou část života práci pro a s univerzitou, tak jste s ní spojen skoro jako v manželství,“ okomentoval s nadhledem svou nominaci Jařab.

Přivítat nového krále, jehož korunovace proběhne v úterý 7. května po 13. hodině na balkonu radnice, přitom dorazí i fotograf Jindřich Štreit a herečka Ivana Plíhalová, tedy osobnosti korunované na předchozích ročnících majálesu.

Průvod masek

Vedle korunovace krále nebude chybět ani tradiční průvod v maskách. „Pokud nám vyjde počasí a vše podle plánu, mohou se nejen studenti těšit před korunovací na balónkový happening nebo líbací soutěž pod rozkvetlou třešní,“ prozradila Karolína Petrová z organizačního týmu. Po korunovaci se vydá průvod v doprovodu hudebníků, divadelníků či žonglérů na nádvoří Tereziánské Zbrojnice, kde současný rektor univerzity Miroslav Mašláň oficiálně zahájí majáles a kde rovněž zasedne porota v čele s výtvarníkem a hudebníkem Milanem Caisem k hodnocení nejlepších masek. „Recese je nesmírně důležitá, v jakémkoli věku. Navíc člověk v sedmdesáti pěti letech nepropadá recesím už tak často jako třeba v patnácti nebo v pětadvaceti. Víte, čeho já jsem si nejvíc vážil na listopadu 1989? Že to byla jedna recese za druhou. A byly to typické studentské recese, od balónků, které jsme uvázali na pomník Stalina nebo Lenina, aby je odnesly tam, odkud přišli, až po to, že jsme je potom jeřábem vytrhávali,“ zamýšlí se emeritní rektor a letošní král majálesu Josef Jařab nad smyslem majálesových oslav a průvodů, jež vždy dávaly studentům a akademikům možnost vyjádřit své názory a postoje vtipnou formou.

 Hudba, film i divadlo aneb Chléb a hry

„Centry letošního majálesového dění budou Zbrojnice a její okolí a také Korunní pevnůstka, kde během dvou dnů zahraje dvacítka kapel. Milovníci alternativní hudby nebo divadla pak najdou zázemí v areálu Letního kina Olomouc, kde vyroste divadelnické šapitó a také bude obnoven, byť na jednu sezonu, provoz letního kina,“ vypočítává body programu koordinátor oslav Ondřej Martínek. Biskupské náměstí a Wurmovu ulici obsadí desítky prezentačních stánků studentských a neziskových organizací a studentek nabízejících své rukodělné výrobky. Na nádvoří komunitního centra W7 a v areálu Letního kina naleznou návštěvníci majálesu čajovny či místo ke spočinutí. „V Bezručových sadech pak budou soustředěny sportovní aktivity lanového centra či jamy bubeníků. Naopak speciální sportovní vozíky a kola nabídnou studenti aplikovaných pohybových aktivit a Bajkazyl. Medici ze tří studentských organizací naučí zájemce laické resuscitaci a tomu, jak postupovat při nehodě. A dokonce nás čeká ve spolupráci s nadačním fondem Pro srdce Hané pokus o český rekord v měření tlaku,“ dodal Martínek. Ve středu se mohou Olomoučané těšit v areálu Korunní pevnůstky na interaktivní stánky popularizující vědu, soutěže či na nemocnici pro medvídky.

Beseda s rektory i benefiční rozměr

Netradičním zpestřením majálesu je plánovaná beseda se všemi, kteří zasedli od roku 1989 v úřadu rektora olomoucké univerzity. Neformální setkání, jehož se zúčastní profesoři Josef Jařab, Lubomír Dvořák a Miroslav Mašláň a také emeritní rektorka Jana Mačáková, proběhne v úterý 7. května od 18 hodin ve Vlastivědném muzeu pod taktovkou Petry Němečkové, ředitelky Divadla Tramtarie. „K posezení u kávy se zajímavými hosty ale zveme i jinde – v Café Mezi světy proběhne již v pondělí 6. května MediCafé se Svatoplukem Loykou či besedu s Vítem Voženílkem na téma Jak mapy lžou. O den později je připravena diskuze s Milanem Caisem z Tata Bojs,“ zve k návštěvě Martínek. V neposlední řadě organizátoři dbají také na podporu občanské společnosti. Návštěvníkům majálesu se představí všechny významné olomoucké neziskové organizace či nadační fond Šance, v jehož prospěch bude věnováno dobrovolné vstupné i výtěžek z úterního benefičního koncertu v Jazz Tibet Clubu.

Bližší informace naleznete na www.majales.upol.cz.

Tiskovou zprávu připravil Martin Višňa


Soubory:
MAJALES_2013_projekt.pdf536 K

Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew