Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
14.10.2015, 12:54, Stáří: 9 r.

Lipnická konference řešila tvořivost

Autor: Martin Višňa

Režisér Ondřej Kepka na lipnické konferenci. Foto: M. Višňa

Tvořivost z různých úhlů pohledu byla tématem sobotní konference Démon tvořivosti, kterou v Lipnici nad Sázavou uspořádalo nakladatelství Gasset ve spolupráci s naší fakultou. Svůj náhled třicítce účastníků, mezi kterými byli i někteří naši studenti a zaměstnanci, nabídli lektoři, psycholog nebo televizní a filmový režisér.  

Právě pluralita pohledů a různorodost profesí a zájmů účastníků je charakteristickým znakem konferencí, které se konají v půvabné obci na Vysočině, kde strávil poslední měsíce svého života spisovatel Jaroslav Hašek. Někomu se může zdát spojení naší fakulty s takto zaměřenou konferencí scestné nebo přinejmenším podivné, jenže právě tvořivost je důležitá i ve sportovních disciplínách a stojí za pokrokem, pohybem vpřed, ať už v užším či širším slova smyslu.

Téma letošní konference uvedl krátkým proslovem proděkan naší fakulty Radek Hanuš, který jako největší akt tvořivosti označil stvoření světa. Slovo poté předal profesoru Marku Blatnému z Psychologického ústavu Akademie věd, který o tvořivosti, respektive generativitě, potřebě něco tvořit a za sebou zanechat, mluvil z pohledu psychologa a částečně také muzikanta.

Hudba se promítla také do přednášky lektora a konzultanta Aleše Pokorného, který upozornil na to, že podle výzkumů sice generaci od generace stoupá IQ, ale CQ, tedy kreativní kvocient, klesá. „V poslední době velmi redukujeme pestrost hmatových projevů, což jde vidět například na posunu od klávesnic k tabletům a dotykovým obrazovkám.  I malé děti mají tablet. Pro rozvoj dětí jsou ale hračky nezbytné,“ uvedl mimo jiné Pokorný. Své vystoupení zakončil výzvou – „vraťme do hry ruku“.

Mezi hosty konference byli také architekt Marek Štěpán, který se mimo jiné podílel na úpravě plochy brněnského letiště při návštěvě papeže, a režisér Ondřej Kepka, jehož si mnozí pamatují především jako představitele Honzíka z pohádkového seriálu Arabela. Oba mluvili o svých praktických zkušenostech z tvůrčího procesu. Štěpán, který se věnuje sakrálním stavbám a dřevostavbám, mimo jiné zdůraznil, že on jako autor do poslední chvíle neví, zda jeho výtvor je dobrý. To vždy ukáže až užívání dané realizace. Mluvil také o tom, kterak myšlenky autora mohou být pozměňovány tlakem aktuální doby, případně dalších vlivů. Podobně Kepka, který přiblížil, co vše se odehrává při přípravě filmu, upozornil na množství podnětů ve štábu, které mohou původní předlohu změnit k nepoznání.

Svůj pohled připojila i Andrea Vytasilová pracující ve farmaceutické společnosti a konferenci uzavřel promluvou o málostrukturovaných hrách coby prostoru pro tvoření nestor zážitkové pedagogiky u nás Allan Gintel.

Příspěvky, které na lipnické konferenci zazněly, obsáhne sborník, jenž bude k mání před Vánocemi. Fotogalerie z konference je k prohlédnutí na facebookové stránce naší fakulty zde.  



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew