Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
22.02.2016, 14:49, Stáří: 8 r.

Letošní cyklus Současná chemie zahájí astrofyzik Jiří Grygar

Autor: Martina Šaradínová

Jiří Grygar.
Foto: Pavel Konečný

Přednáška předního českého astrofyzika a popularizátora vědy Jiřího Grygara odstartuje již ve středu letošní ročník přednáškového cyklu Současná chemie, jehož cílem je představit studentům i dalším zájemcům významné tuzemské badatele. Letos se mohou účastníci těšit na autory čtyř velkých objevů české vědy posledního desetiletí.

První host série vystoupí v aule přírodovědecké fakulty od 15:00 s přednáškou nazvanou Meteority a jejich rodokmeny. Přiblíží v ní mimo jiné způsob, jak lze rozpoznat meteority i jejich původ.

Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR je autorem více než 200 odborných prací i celé řady populárně naučných knih a vzdělávacích pořadů. Předmětem jeho výzkumu jsou fotometrie a spektroskopie hvězd, meziplanetární hmota a astročásticová fyzika. Od roku 1966 každý rok sestavuje přehled nejdůležitějších astronomických objevů uplynulého roku pod názvem Žeň objevů, který prezentuje na přednáškách a následně zveřejňuje tiskem (nejprve v časopise Říše hvězd, později Kozmos).

Na Univerzitě Palackého přednášel vědec i v minulosti. Spolupracuje totiž s kolegy ze Společné laboratoře optiky v rámci výzkumu v argentinské observatoři Pierra Augera, která se věnuje studiu kosmickému záření.

Cyklus Současná chemie letos postupně uvítá i molekulárního biologa Jiřího Bártka (2. března), biochemika Jiřího Šponera (9. března) a rostlinného genetika Jaroslava Doležela (23. března). Již pojedenácté hosty uvede jeden z nejcitovanějších světových chemiků Pavel Hobza.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew