Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
16.07.2014, 08:56, Stáří: 10 r.

Letní škola slovanských studií

Autor: Milada Hronová

Olomouc (16. července 2014) Čtyřiaosmdesát studentů z nejrůznějších koutů světa se koncem týdne sjede do Olomouce, aby se zde učilo česky. Filozofická fakulta Univerzity Palackého připravila 28. ročník Letní školy slovanských studií, během níž nabídne studium češtiny vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury i jiným zájemcům o český jazyk, literaturu a kulturu.

„Počet studentů letošní letní školy je ve srovnání s loňskem o něco vyšší, evidovali jsme celkem 89 přihlášek. Nejmladší účastnici je 17 let a přijede z Polska, nejstarší studentka pochází z Finska a češtině se věnuje ve svých 65 letech,“ uvedl ředitel Letní školy slovanských studií Petr Pořízka z katedry bohemistiky. Další studenti přijedou z Německa, Španělska, Francie, Spojených států amerických, i exotičtějších zemí – Ázerbájdžánu, Číny, Vietnamu, Indie, Libanonu i Japonska.

Letos poprvé nabídne letní škola i speciální semináře korektivní výslovnosti, které se budou odvíjet od potřeb studentů. „Semináře, charakteristické svým individuálním přístupem ke studentům, povede v druhém týdnu školy Jitka Veroňová z Fonetického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze,“ doplnil Pořízka.

Devět skupin ve čtyřech úrovních pokročilosti i bohatý doprovodný program

Letní škola slovanských studií je určena vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury, obecněji zaměřeným slavistům, překladatelům, novinářům, obchodníkům, ale i všem ostatním zájemcům o český jazyk, literaturu a kulturu. Většinu studentů tvoří stipendisté ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, asi třetina z nich si kurz hradí sama. Součástí programu je i kurz pro úplné začátečníky. Již od roku 2012 spolupracuje Letní škola slovanských studií s Olomouckým krajem, který spolu s ázerbájdžánskou ambasádou v Praze poskytuje stipendia studentům ze Slovanské univerzity v Baku. Tento rok stipendium obdrželo pět studentů.

Po příjezdu studenti absolvují rozřazovací test, podle nějž budou rozděleni do devíti skupin ve čtyřech úrovních pokročilosti, od úplných začátečníků po nejpokročilejší. Mediačními jazyky jsou angličtina a čeština. Výuce jazyka včetně gramatiky a konverzační části se studenti budou věnovat během dopoledne, odpoledne je vyhrazeno pro přednášky různého zaměření a další doprovodný kulturní program.

„Nabídneme historii, lingvistické, muzikologické přednášky, život významných českých osobností, přednášky o České republice, českých vynálezech. Snažíme se nabídnout pestrý program, dopoledne si výuky jazyka užijí dost,“ dodala za organizaci školy Gabriela Benešová.

I letos přijede do Olomouce Japonec Eiichi Sató z Ósaky. Česky se už učí 12 let a Letní školu slovanských studií se chystá absolvovat už posedmé. Sató, kterého k češtině přivedla hudba, tvrdí, že pro všechny cizince je oříškem především česká gramatika.

Letní škola slovanských studií nabídne zahraničním studentům i kurzy ruštiny a polštiny, na své si přijdou i zájemci o workshopy zaměřené na divadlo a lidové tance. Během školy se posluchačům otevře i univerzitní knihovna. Dvakrát v týdnu se budou promítat české filmy různých žánrů s anglickými titulky.

„Tradičně trávíme víkend v Praze, letos během doprovodného programu pojedeme i do Lednicko-valtického areálu, navštívíme baziliku ve Velehradu, nově se chystáme do Archeoskanzenu Modrá. Měli bychom se tam vypravit v den, kdy bude simulována bitva o Velkou Moravu,“ doplnila Benešová.

Absolventi získají řadu vědomostí, zkušeností a také certifikát

Na konci letní školy skládají všichni studenti závěrečné testy. Po jejich složení obdrží certifikát o absolutoriu kurzu, který je součástí celoživotního vzdělávání na Univerzitě Palackého. Je v něm obsažena také informace o dosažené jazykové úrovni. Někteří studenti získají za tento certifikát od své domovské univerzity i kredity potřebné ke studiu. Rozsah kurzu letní školy totiž odpovídá jednosemestrálnímu studiu výuky češtiny pro cizince.

Slavnostní zahájení 28. ročníku Letní školy slovanských studií se uskuteční v neděli 19. července od 19 hodin, v podkroví Konviktu. Kurz pak bude uzavřen 16. srpna ceremoniálem v kapli Božího Těla Uměleckého centra UP.

Zprávu zpracovala Milada Hronová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew