Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
13.08.2014, 13:34, Stáří: 10 r.

Letní škola prohloubí mediální gramotnost učitelů a žáků. Přispěje k ní i výměna rolí mezi politoložkou a bývalou televizní moderátorkou

Autor: Velena Mazochová

Pohled na média z pozice novináře, politologa, mediálního experta i politika nabídne program XXI. ročníku Letní školy výchovy k občanství, demokracii a evropanství pro učitele společenských věd, kterou na příští týden připravila Pedagogická fakulta Univerzity Palackého. Přednášky a workshopy oživí netradiční duel politoložky Vladimíry Dvořákové a bývalé moderátorky České televize Pavlíny Kvapilové. Samostatný blok přednášek připomene 100. výročí začátku první světové války.

Čtyřdenní letní škola přivítá stovku pedagogů ze základních a středních škol, kteří se do Olomouce sjedou z Čech, Moravy, Slovenska i Polska. Seznámí se zde s osobními „mediálními“ zkušenostmi bývalého evropského komisaře Vladimíra Špidly, opačný pohled na „stýkání a potýkání“ novinářů a politiků nabídne politický komentátor Alexandr Mitrofanov. Roli médií ve veřejném životě osvětlí přednáška Média: pokojový psík nakažený vzteklinou? profesora Jana Jiráka z Metropolitní univerzity Praha.

Netradiční duel

Programovou novinkou je panelová diskuse „naruby“, která představí někdejší moderátorku diskusního pořadu Hyde Park a bývalou ředitelku sekce Nových médií České televize Pavlínu Kvapilovou v netradiční pozici hosta politoložky Vladimíry Dvořákové.

Prohození jejich rolí přiblíží, jakým způsobem redaktor a moderátor předního média pracuje. Je to poměrně ojedinělý koncept, sami jsme zvědavi, jaký bude mít efekt,“ uvedl hlavní organizátor letní školy Pavel Krákora z pořádající katedry společenských věd.

V průběhu letní školy vystoupí také přední čeští a slovenští odborníci z akademické sféry – politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha, historik Miroslav Vaněk z Ústavu soudobých dějin Akademie věd nebo bývalý novinář a nynější pedagog Univerzity Jana Ámose Komenského v Bratislavě Jaroslav Buček.

Média i první světová válka

Letošní téma Média – hlídací pes demokracie nebo Pandořina skříňka? vyplynulo z dlouhodobého zájmu pedagogů základních a středních škol. Hlavním záměrem je přitom přenos poznatků předních odborníků a osobností mediálního světa do výuky na školách.

Cílem je nejen předat informace, ale zároveň přiblížit přístupy, kterými lze fungování médií prezentovat ve výukovém procesu, a prohloubit tak mediální gramotnost žáků a studentů,“ zdůraznil proděkan pedagogické fakulty a vedoucí katedry Antonín Staněk.

Druhý tematický blok bude věnován 100. výročí vypuknutí první světové války, vzniku Československé republiky a působení českých legionářů. Sérii přednášek doplní prezentace výzbroje a výstroje Českých legií i dobové materiály. „Účastníci letní školy získají plastický obraz o činnosti legií v kontextu dějin 20. století,“ doplnil Krákora.

Letní škola se koná ve dnech 17.–20. srpna a je otevřena také zájemcům z řad širší odborné veřejnosti. Slavnostní zahájení se uskuteční v pondělí 18. srpna v 10 hodin v aule pedagogické fakulty za účasti vedoucího poradce předsedy vlády Vladimíra Špidly, prvního náměstka hejtmana Olomouckého kraje Aloise Mačáka a kulturní atašé americké ambasády v Praze Sherry Keneson-Hall. Akce se uskuteční za podpory Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělání a Velvyslanectví Spojených států amerických, které je hlavním partnerem letní školy už více než deset let.

Zprávu zpracovala Velena Mazochová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew