Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.09.2013, 08:45, Stáří: 11 r.

Konference přiblíží neduhy české společnosti i důvody předčasných voleb

Autor: Pavel Konečný

Olomouc (11. září 2013) – Na hlavní problémy české společnosti a politiky se zaměří odborná konference Otevřená společnost aneb Občan, participace, volby 2013, kterou ve dnech 25. a 26. září v Olomouci pořádá Katedra politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Pozvání přijali například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ředitel Transparency International ČR David Ondráčka či politický komentátor Petr Nováček.

„Původně jsme chtěli uspořádat ve stejném termínu konferenci, která by analyzovala českou politiku před supervolebním rokem 2014. Aktuální politické dění dalo akci poněkud jiný význam. Pozvané hosty jsme ponechali a konferenci věnujeme pouze letošním předčasným volbám. V tuzemsku se jedná o ojedinělou akci,“ uvedl hlavní organizátor konference Pavel Šaradín.

Konference sestává ze tří odborných seminářů, kulatého stolu a tří panelů. „Pro stůl i panely jsme zvolili model politik – odborník na politiku (sociolog, politolog), novinář a zástupce občanského spolku, který takzvaně mluví do politiky,“ vysvětlil Šaradín.

Úvodní kulatý stůl představí a zhodnotí události, které vedly k předčasným volbám. Panelové diskuze se budou týkat problematiky důvěry v politiku v české společnosti, respektive její krize. Účastníci se zaměří také na otázku přímé demokracie, která bývá mnohdy považována za lék na neduhy parlamentní demokracie. Další část je věnována vztahu médií a politiky. Odborné semináře zacílí na korupci, lobbing v neziskovém sektoru či mystery shopping ve veřejné správě.

V minulosti katedra vždy před volbami pořádala odborné přednášky hlavních kandidátů, nyní se rozhodla pro debaty. Konferenci pořádá ve spolupráci s obecně prospěšnými společnostmi Civipolis a Středomoravskou agenturou rozvoje venkova (SMARV). Zájemci se na ni mohou registrovat na adrese info@civipolis.cz. Akce se uskuteční ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Zprávu zpracoval Pavel Konečný, oddělení komunikace UP


Soubory:
2013-09-Program_konference_Otevrena_spolecnost.pdf135 K

Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew