Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
16.04.2014, 11:24, Stáří: 10 r.

Komiksový majáles nabídne program v parku i Tata Bojs

Autor: Martin Višňa

(Olomouc, 16. dubna 2014) – Ani v letošním roce nebudou Olomoučané ochuzeni o tradiční studentský svátek jara. Organizátoři Olomouckého majálesu Univerzity Palackého navíc letos slibují hned několik novinek. Zajímavý program v Bezručových sadech, letní kino, více prezentací neziskových organizací i prezentaci Google Glass. Samozřejmostí pak bude bohatý hudební a divadelní program. Vše zahájí tradiční majálesový průvod a korunovace krále majálesu v úterý 6. května od 13 hodin na Horním náměstí.

Majáles oživí Bezručovy sady

„Majáles se letos inspiruje komiksem a superhrdiny. Tato témata se odrážejí nejenom ve vizuálu majálesu, ale také v soutěžích o nejlepší komiks a nejlepší masku nebo v superhrdinské akademii, kterou připravujeme ve spolupráci s fakultami,“ uvedl Ondřej Martínek, hlavní koordinátor oslav. Oproti loňskému roku se většina doprovodného programu přesune do Bezručových sadů. Na návštěvníky budou čekat outdoorové aktivity, desítky stánků s interaktivními prezentacemi studentských a neziskových organizací, open-air čajovna, šapitó se soutěžemi, studenti prodávající hand-made výrobky či celodenní silent disco. „K dispozici budou lanové překážky, sportovní vozíky nebo rafty. Začínající kapely budou moci využít tzv. busker stage a odvážlivci létající kolo. Snad dopadnou lépe než Jan Tleskač,“ doplnil Martínek. Nádvoří Tereziánské zbrojnice bude tentokrát patřit divadlu a večer se promění v improvizované letní kino promítající filmy s komiksovou tematikou.

Hudební bitva národů na pevnůstce

Hlavní část hudebního programu se stejně jako v předchozím roce odehraje v areálu Korunní pevnůstky. Novinkou však budou hned dvě hudební scény. „Opět jsme se snažili na majáles přivézt interprety, kteří nejsou takříkajíc profláklí, a tak se nám ve výsledku podařilo dát dohromady vskutku mezinárodní i multižánrovou směsici kapel. Hlavní program zahájí a ukončí české kapely, které spojuje vytříbený smysl pro poetiku – Kieslowski a Tata Bojs. Prostor mezi nimi pak vyplní slovenští rockeři From Our Hands, polští králové vintage disca a elektroniky Fair Weather Friends a mladá britská trojice The Feud, ne nepodobná začínajícím Arktic Monkeys nebo Klaxons,“ vyjmenoval Martínek. Druhá scéna bude patřit mladým studentským a olomouckým kapelám. V průběhu odpoledne se zde objeví například Live Music Superheroes, nadějní a česky zpívající Mistake nebo matadoři olomoucké scény Narcotic Fields. Program na Korunní pevnůstce doplní stánky Univerzity Palackého popularizující vědu nebo matematická kavárna. Mimo to zasáhne majálesový program i hudební kluby S-cube a Metro Chill Out Club, hospodu U Magora nebo Jazz Tibet Club, kde proběhne benefiční koncert na podporu onkologicky nemocných dětí.

Záštitu nad akcí převzali rektor UP Jaroslav Miller a primátor statutárního města Olomouc Martin Major. Hlavním organizátorem akce je Univerzita Palackého v Olomouci. Vstup na majáles je zdarma.

Bližší informace na www.majales.upol.cz nebo www.facebook.com/olomouckymajales.

Zprávu připravil Martin Višňa, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew