Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
02.10.2013, 08:25, Stáří: 11 r.

Kandidáti na rektora se představí akademické obci i veřejnosti

Autor: -ok-

Veřejná prezentace kandidátů na rektora Univerzity Palackého se koná ve středu 9. října ve 13 hodin v aule právnické fakulty. Oba navržení kandidáti, současný rektor UP Miroslav Mašláň a vedoucí katedry historie Jaroslav Miller, osobně představí své plány a vize akademické obci a veřejnosti. Volby se konají o týden později, 16. října 2013.

Již dnes jsou na webových stránkách UP zveřejněny základní informace o kandidátech, včetně jejich životopisů či volebních tezí, v nichž oba reagují na témata zadaná Akademickým senátem UP. „Shodli jsme se na řadě témat, která považujeme za klíčová pro další fungování UP. Ta jsme oběma kandidátům předali a očekáváme, že se k nim vyjádří. Jak prostřednictvím tezí, tak na setkání s veřejností,“ uvedl předseda volební komise a místopředseda Akademického senátu UP Jiří Langer.

Sledovat veřejnou prezentaci i následnou diskusi bude možné také prostřednictvím přímého přenosu, který poběží na univerzitním webu. Základní údaje o kandidátech, jejich volební teze a další informace k volbě rektora naleznete zde: http://www.upol.cz/univerzitni-organy/akademicky-senat/volby-rektora-up/.

Rektora nejstarší moravské vysoké školy bude volit čtyřiadvacetičlenný akademický senát ve středu 16. října 2013 od 13.00 hodin. Než dojde k samotné volbě, budou mít oba kandidáti možnost před volitelským sborem naposledy promluvit. O tom, zda rektorem bude historik Jaroslav Miller, nebo fyzik Miroslav Mašláň rozhodnou hlasy nadpoloviční většiny členů senátu. Úspěšný kandidát musí získat nejméně 13 hlasů.

„Vítězného kandidáta navrhuje senát ministrovi školství ke jmenování rektorem. Volby mohou být až tříkolové. Pokud se nerozhodne ani napotřetí, senátoři budou muset volby vyhlásit znovu,“ doplnil Langer. Čtyřleté volební období příštího rektora UP začíná 1. února 2014 a končí v roce 2018.

Na univerzitě se hovoří o supervolebním podzimu. Kromě rektora se budou volit i děkani na čtyřech fakultách – přírodovědecké, filozofické, pedagogické a fakultě tělesné kultury.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew