Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
07.11.2015, 13:46, Stáří: 8 r.

Jednotlivé obory se představí v Pevnosti poznání

Ilustrační foto: Eva Hobzová

Středoškoláci, jejich rodiče i další zájemci se během pěti týdnů budou moci od 10. listopadu seznámit s aktivitami jednotlivých kateder. Získají informace o možnostech studia, ale i o špičkových výsledcích zdejších vědců. Sérii nazvanou Měsíc s Přírodou v Pevnosti poznání odstartuje biologie a ekologie a v polovině prosince ji uzavře fyzika.

„Cílem je ještě úžeji propojit aktivity naší fakulty a Pevnosti poznání a představit je veřejnosti. Návštěvníkům přiblížíme obory, které u nás lze studovat, v jiném prostředí než dosud. Zjistí, že je u nás čeká kvalitní výuka i špičková věda. Věříme, že tím můžeme motivovat talentované středoškoláky ke studiu přírodovědných oborů,“ uvedl děkan Ivo Frébort.

V interaktivním muzeu vědy se budou postupně prezentovat biologie a ekologie, vědy o Zemi, chemie, matematika a informatika či fyzika. V řadě případů se takzvané oborové týdny propojí s dalšími aktivitami kateder, například Dnem otevřených dveří v Centru regionu Haná či GISday na katedře geoinformatiky.

Po celý týden bude mít příslušný obor v přízemí Pevnosti poznání informační nástěnku a stánek nazvaný Týden s…. Čtvrtek vždy bude patřit prezentacím pro středoškoláky, kteří zde získají informace o možnostech studia, setkají se s mladými vědci, mohou si vyslechnout přednášky o zajímavých přírodovědných tématech a čekají je i zajímavé experimenty. V sobotu se od 14:00 uskuteční Science Café – popularizační přednášky pro širokou veřejnost v Laudonově sále. Účastníci se na nich mimo jiné dozvědí, že matematika je jazykem přírodních věd, seznámí se s výsledky výzkumu olomouckých ekologů na Borneu nebo s olomouckým podnebím. Po dobu přednášky bude pro zájemce zajištěno hlídání dětí.

„Propojení Pevnosti poznání a přírodovědecké fakulty návštěvníci poznají i při prohlídce expozic, které z velké části vznikly ve spolupráci s odborníky z fakulty. Chceme také, aby lidé věděli, že popularizaci vědy se přírodovědecká fakulta věnuje po celý rok,“ uvedl programový ředitel Pevnosti poznání Jakub Ráliš.

Oborové týdny nemají suplovat tradiční Dny otevřených dveří, ale naopak budou pozvánkou na ně. Dny otevřených dveří se konají 20. listopadu a 16. ledna, uchazeči o studium při nich budou moci poznat autentické prostředí učeben a laboratoří.

 

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew