Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
18.07.2014, 12:40, Stáří: 10 r.

Jed ze stonožek tiší bolest. Kongres biologů přinese řadu novinek

Autor: Martina Vysloužilová

Olomouc (18. července 2014) Přírodovědecká fakulta UP bude poprvé v historii hostit významný myriapodologický kongres, na který se sjede jednadevadesát vědců z celého světa. Vědní obor se věnuje stonožkám, mnohonožkám a příbuzným skupinám živočichů. Na kongresu biologové informují o novinkách ve výzkumu a inspirují se navzájem. Unikátní setkání se uskuteční od 20. do 25. července 2014.

 „I na stonožkách a mnohonožkách se dá dělat aplikovaný výzkum. Nedávno byla například objevena látka tišící bolest v jedu stonožek či schopnost sekretu mnohonožek částečně chránit před malárií,“ řekl Ivan Hadrián Tuf z Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty UP.

Olomoučtí vědci mají jedinečnou příležitost potkat se s kolegy z 27 zemí světa, jejichž práci a výsledky průběžně sledují a čtou jejich publikace. Mají možnost o výzkumu diskutovat a rozšiřovat spolupráci. „Práce vědce je poměrně neutěšená. Většina specialistů je natolik úzce zaměřená, že jim chybí okamžitá zpětná vazba na jejich výzkum. Setkat se proto s lidmi, kteří naší práci rozumí, je motivující. Po každém kongresu jsem vždy naplněn energií do další práce a s chutí se vrhám do nových projektů,“ vysvětlil Tuf.

Odborníci se takto scházejí každé tři roky. Naposledy byli v Austrálii. Olomoucký kongres je již 16. v pořadí. První se konal v roce 1968 v Paříži a byla na něm založena mezinárodní myriapodologická společnost. Možnost uspořádat kongres v České republice je zajímavá i z historického hlediska. „Na prvním kongresu bylo schváleno, že další bude v roce 1971 v Brně. Historické okolnosti tomu však nakloněny nebyly a druhé setkání proběhlo v Manchesteru. Jsme o to pyšnější, že nyní můžeme slib starý 46 let splnit,“ dodal biolog.

Přírodovědecká fakulta UP setkání organizuje ve spolupráci s Biologickým centrem Akademie věd ČR. Kongres se uskuteční od 20. do 25. července 2014.

Více informací na http://myriapoda.upol.cz/.

Zprávu zpracovala Martina Vysloužilová, Centrum popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew