Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
08.02.2016, 10:26, Stáří: 8 r.

Je láska věda? Přijďte se inspirovat do Pevnosti poznání

Autor: OK

Olomouc (8. února 2016) – Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci připravilo na víkend 13. a 14. února doprovodný program nabitý láskou. Návštěvníci se na lásku podívají z úhlu několika vědních oborů a zažijí aktivity, které jim odhalí věci, o nichž neměli ani tušení.

V rámci běžného vstupného do muzea připravili koordinátoři přírodních a humanitních expozic atraktivní program, který pobaví a poučí celou rodinu. „Do muzea zveme nejen zamilované. Připravili jsme program napříč všemi obory a chceme lidem ukázat, že tento svátek se dá netradičně oslavit také v muzeu vědy,“ uvedl programový ředitel Jakub Ráliš.

Návštěvníci se mohou těšit na okouzlující projekci Zeměkoule ve tvaru srdce, kterou připravili absolventi geoinformatiky. A nejen to. Ti, kdo mají odvahu, najdou na mapě světa svou osudovou lásku, naučí se říkat „miluji tě“ ve všech světových jazycích nebo si vyrobí originální valentýnské přání. Chybět nebudou ani aktivity historiků či matematiků a v planetáriu budou znít pověsti o souhvězdích a planetách.

Biologové si připravili program spojený s tajemstvím zvířecí lásky. „Ukážeme vám, podle čeho si zvířata vybírají ideálního partnera, a dokážeme vám, že v živočišné říši například na velikosti samečka či vzhledu samičky nezáleží,“ řekla Alena Vláčilová, koordinátorka sekce biologie. Chemická prezentace se uskuteční v neděli od 9 do 17:30 hodin v 1. patře budovy. „V laboratoři namícháme nápoj lásky, obarvíme květinu nebo si tajným písmem napíšeme zamilované vzkazy,“ prozradila Jana Prášilová, koordinátorka sekce chemie.

Pevnost poznání Univerzity Palackého bude podobné tematické programy připravovat každý měsíc. „Chceme lidem nad rámec našich stálých expozic a programu pro školy připomínat významná výročí spojená s vědou. Také se pustíme do prezentací, které se v Olomouci ještě neobjevily. Připravujeme například připomenutí Mezinárodního dne epilepsie a Týdne trénování paměti. Toto téma bude aktuální také v programu festivalu Academia Film Olomouc, který se koná 19. až 24. dubna,“ doplnil Jakub Ráliš.

Muzeum vědy se veřejnosti otevřelo v dubnu 2015. Vzniklo v historicky vzácné budově, původně dělostřeleckém skladu z 19. století. Celým rodinám nabízí interaktivní expozice i jednorázové populárně-vědecké projekty. Úspěch slavily výukové programy pro základní a střední školy, zimní semestr Dětské univerzity nebo cyklus letních vědeckých táborů. Pevnost poznání se stala dějištěm Veletrhu vědy a výzkumu UP, Noci vědců či projektu Podzim komunismu. Muzeum vědy navštívilo více než 80 tisíc lidí.

Kontaktní osoba:

Martina Vysloužilová

Univerzita Palackého v Olomouci | Pevnost poznání | www.pevnostpoznani.czE: martina.vyslouzilova@upol.cz | T: 603 35 91 26



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew