Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
23.07.2012, 14:57, Stáří: 12 r.

Francouzi, Španělé, ale i Ázerbajdžánci či Japonci se v Olomouci učí česky

Autor: Milada Hronová

Azerbajdžánská studentka češtiny (v popředí).
Foto: Milada Hronová

Začala Letní škola slovanských studií

Každoročně se o prázdninách sjíždějí do České republiky desítky cizinců, aby na Letních školách slovanských studií pronikali do tajů češtiny. Už řadu let je tomu tak i v Olomouci na Univerzitě Palackého. Od 21. července se zde česky učí téměř osmdesátka cizinců.   

„Letos přijeli především studenti z Francie a Španělska. Co se týká zemí původu, měl by být šestadvacátý ročník Letní školy slovanských studií FF UP převážně evropský. Studují zde ale i Brazilci, posluchači z Ázerbajdžánu, Indie či Japonska,“ řekla tajemnice letní školy Gabriela Benešová. 

Kurzy Letní školy jsou určeny vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury, obecněji zaměřeným slavistům, překladatelům, novinářům, obchodníkům, ale i všem ostatním zájemcům o českých jazyk, literaturu a kulturu. „Převládají mírně pokročilí, začátečníků je letos zhruba dvacet. Přesnější údaje o úrovni jejich znalosti češtiny však budeme mít až po vyhodnocení úvodních rozřazovacích testů,“ dodala Benešová. 

Výuka probíhá v Uměleckém centru UP. Kromě kurzů českého jazyka nabízí Letní škola slovanských studií FF UP také kurzy jiných slovanských jazyků - zejména ruštiny a polštiny. Součástí programu je i kurz pro úplné začátečníky. V doprovodném programu školy se zahraničním studentům nabízí filmový klub, divadelní workshop a cyklus českých a moravských lidových tanců. Aktuálně jsou připraveny výlety do Valašského Muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, exkurze do Arcibiskupského zámku a zahrad Kroměříže a víkendová cesta do Prahy.

Na základě výsledků finálních testů obdrží absolventi Letní školy slovanských studií osvědčení s dosaženou jazykovou úrovní, které odpovídá jednomu akademickému semestru výuky češtiny. Od roku 2007 nabízí Letní škola slovanských studií FF UP studentům získat možnost získat mezinárodní certifikát Evropské unie - ECL Exam. 

Z celkového počtu účastníků je letos osmačtyřicet stipendistů ministerstva školství, zbylí si letní školu hradí sami. Čtyřtýdenní kurzovné mírně přesahuje dvacet tisíc korun, dvoutýdenní je za poloviční částku. Šestadvacátý ročník letní školy skončí 18. srpna.

 Letní školy slovanských studií pořádá pravidelně pět českých veřejných vysokých škol. Letos se uskuteční nebo již probíhá na Univerzitě Karlově v Praze, Masarykově univerzitě v Brně, Západočeské univerzitě v Plzni, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a v Ústavu jazykové a odborné přípravy v Poděbradech. 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew