Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.11.2013, 13:16, Stáří: 10 r.

Filozofická fakulta pomáhá lidem bez domova: organizuje Noc venku

Autor: Lenka Skácelíková

(Olomouc, 20. listopadu 2013) – Pokud vám není lhostejná situace lidí bez domova, zúčastněte se unikátní charitativní akce s názvem Noc venku. Odehraje se ve čtvrtek 21. listopadu v U-klubu a přilehlém okolí. Na programu bude divadlo, koncerty i výtvarná dílna. Vstupenku představují trvanlivé potraviny v hodnotě 50 korun. Odvážlivci, kteří pod širým nebem také přespí, obdrží ráno certifikát. Akce podporuje lidi bez domova a organizace poskytující sociální služby. Noc venku organizuje Filozofická fakulta UP ve spolupráci s Charitou Olomouc a sociální firmou Socio.factor.

„Smyslem akce je oslovit veřejnost s tíživým tématem lidí bez domova, ukázat na ně jako na křehké a ohrožené členy naší společnosti a podnítit veřejnost k solidaritě. Zážitková část programu umožňuje vyzkoušet si na vlastní kůži, jak je listopadová noc dlouhá,“ uvedla jedna z organizátorek dr. Eva Klimentová z Katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UP.

Pedagožka se v r. 2012 zúčastnila jednání Valné hromady Asociace vzdělavatelů v sociální práci, kde byla akce Noc venku prezentována. „Nápad se mi hned zalíbil: mimo svůj charitativní obsah je jako stvořený pro projektovou výuku studentů oboru Andragogika a Sociální práce. Téma je blízké obsahu našich vzdělávacích programů. Lidi bez domova v nich prezentujeme jako osoby ohrožené extrémní podobou sociálního vyloučení, kdy jakkoli dlouhý pobyt na ulici jejich sociální situaci dále zhoršuje. Jako lidi extrémně oslabené, kteří potřebují angažovanou pomoc k tomu, aby se ze svého životního způsobu vymanili. Organizací akce Noc venku se snažíme pozměnit obraz lidí bez domova v očích veřejnosti, aby zaznamenali bezdomovství jako situaci extrémního oslabení. Aby zkusili na lidi bez domova nahlížet jako na ty, kteří potřebují podat pomocnou ruku,“ vysvětlila Klimentová.

Studenti FF UP jsou dobrovolnými členy organizačního týmu. Na Facebooku svou účast potvrdilo více než sto lidí. Zaměstnanci FF UP, kteří se nemohou Noci venku osobně zúčastnit, odevzdávají potraviny jako gesto podpory akce i její cílové skupiny. Tímto způsobem už organizátoři získali potraviny za tři tisíce korun.

Anglický nápad na Moravě

V loňském roce proběhla akce v Ostravě, zúčastnilo se jí téměř 250 dárců. Letos se zapojila další města – Brno, Břeclav, Olomouc, Praha, Bratislava, Chomutov a Trutnov. „Projekt Noc venku je inspirován obdobnou akcí, která probíhá v Anglii již několik let. Začaly s ní skupinky studentů, kterým nebyl lhostejný osud lidí bez domova. Cílem akce je seznámit veřejnost s problematikou bezdomovectví, umožnit jim poznat zážitkovou formou, jaké to je spát venku, a zároveň získat prostředky, které jsou použity na podporu potřebných. Není náhodou, že se akce koná ke konci listopadu, kdy venkovní teploty značně klesají a začíná nejtěžší období pro ty, kteří žijí na ulici,“ dodala Klimentová.

Dlouhá listopadová noc

Doprovodný program slibuje divadlo i koncerty: účastníci se mohou těšit na divadelní improvizaci skupiny O.Li.V.Y. a představení divadelního spolku Úlet, jehož herci mají zkušenost s bezdomovectvím za sebou. Vystoupí s hrou na motivy novely Racek od Richarda Davida Bacha. Následovat budou koncerty Amy Winehouse Tribute a NOVEMBER 2nd a promítání filmu Láska v hrobě.

Venku před klubem zahraje soubor Katedry muzikologie FF UP v Olomouci (KSKM – Kousek srandatvorby komediálních muzikantů) a harmonikář Alois Horváth. „Příchozí se mohou zapojit také do výtvarné dílny, v rámci níž budou malovat na textilní tašky. Po akci je převezmeme pro potřeby svých klientů. Účastníci akce mohou také ochutnat polévku, kterou vaří Armáda České republiky v polní kuchyni,“ zdůraznil Martin Rejšek z Charity Olomouc. 

Instantní polévka nebo káva jako vstupenka  

Vstupné představují trvanlivé potraviny v minimální hodnotě 50 korun – instantní polévky, konzervy, oplatky, čaj, cukr, káva, apod. Tyto dary využijí spolupořádající organizace pro své klienty. Akci zabezpečují dobrovolníci, nezbytné výdaje jsou hrazeny z podpory FF UP v Olomouci, Magistrátu města Olomouce, sociální firmy Socio.factor a dalších dárců.

Více informací na http://nocvenku.cz/olomouc-2 a  https://www.facebook.com/nocvenkuolomouc

 

Program:

  • 17.00 zahájení
  • 17.15 divadelní improvizace na divácká témata O.LI.V.Y.
  • 18:00 představení divadelního spolku Úlet – soubor tvoří klienti a pracovníci střediska Samaritán pro lidi bez domova Charity Olomouc
  • 19.00 Amy Winehouse Tribute
  • 20.30 November 2nd
  • 22.00 promítání filmu Láska v hrobě

Prostory před klubem:

  • vystoupí soubor Katedry muzikologie FF UP v Olomouci (KSKM – Kousek srandatvorby komediálních muzikantů)
  • zahraje harmonikář Alois Horváth
  • výtvarná dílna – malování na textilní tašky, které po akci převezme pro potřeby svých klientů Charita Olomouc
  • Armáda České republiky bude vařit polévku v polní kuchyni

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew