Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
25.03.2013, 10:17, Stáří: 11 r.

Filozofická fakulta chystá důkladné opravy budov a nové vybavení

Autor: Lenka Skácelíková

Dvě starší a funkčně nedostačující budovy filozofické fakulty v Křížkovského ulici v centru města se díky mnohamilionové dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který se zaměřuje na posílení růstu konkurenceschopnosti státu a orientaci na znalostní ekonomiku, a státního rozpočtu ČR dočkají během dvaadvaceti měsíců modernizace. Dotace ovlivní také kvalitu studia a výsledků vědy a výzkumu – vznikne tu několik špičkových vědeckých pracovišť: specializovaná laboratoř psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnická laboratoř, překladatelská a jazyková učebna, nová knihovna či informační centrum.

Moderní prostory umožní pedagogickým a vědeckým pracovníkům provádět výzkum na aktuální světové úrovni a zavádět progresivní studijní metody s využitím ICT a AV techniky. „Hlavním důvodem realizace projektu je nevyhovující technický stav budov Křížkovského 12 a Křížkovského 14, jejichž užitná hodnota z hlediska výuky a výzkumu neodpovídá současným technickým a hygienickým standardům a neposkytuje tak prostor k dalšímu výzkumnému a vzdělávacímu rozvoji fakulty. Pokud chce filozofická fakulta dále naplňovat a rozvíjet svoji ambici být vědecko-výzkumnou fakultou, musí být tyto prostory modernizovány a vybaveny vhodně zvoleným zařízením,“ zdůvodnil Jiří Lach, děkan FF UP, nutnost vypracování projektu.

Filozofická fakulta se dlouhodobě profiluje jako vědecko-výzkumná: získala vysoký počet dotací pro inovaci včetně inovace vědecké činnosti, zvyšuje počet bodů evidovaných v RIV. Navíc disponuje širokým portfoliem doktorských programů, její absolventi nacházejí uplatnění na pracovním trhu a má silné vazby na zahraniční odborníky.

„Chceme vytvořit takové zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál naší fakulty, potažmo aby byl udržen současný trend doložitelně rostoucí kvality výuky a výzkumu. Další zkvalitňování poskytované výuky a prováděného výzkumu však v současné době naráží na objektivní překážku v podobě nevyhovujícího stavu dvou objektů Filozofické fakulty. Plánované opravy poskytnou kvalitní a motivační zázemí pro sofistikovaný výzkum světových parametrů a současně se stanou platformou pro modernizaci studijních plánů s cílem dalšího zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce,“ dodal proděkan FF UP Ondřej Kučera.

Opravy se dotknou šesti kateder fakulty ve dvou budovách v Křížkovského ulici: jmenovitě katedry aplikované ekonomie, katedry asijských studií; katedry filozofie, katedry nederlandistiky, katedry obecné lingvistiky a katedry politologie a evropských studií.

Celkové způsobilé výdaje projektu činí 95 107 849 Kč, z toho je téměř 81 mil. Kč dotace z OP VaVpI a 14 mil. Kč přispívá státní rozpočet České republiky. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo podepsáno 18. 3. 2013.

Projekt: Centrum doktorských studií na FF UP v Olomouci

Číslo projektu: CZ.1.05/4.1.00/11.0243

Operační program: OP Výzkum a vývoj pro inovace

Prioritní osa 4: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Oblast podpory 4.1: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem

Zahájení realizace projektu: 1. 3. 2013

Ukončení realizace projektu: 31. 12. 2014

Celkové způsobilé výdaje projektu: 95 107 849,00 Kč

Dotace projektu: ERDF: 80 841 671,65 Kč; Státní rozpočet: 14 266 177,35 Kč.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew