Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
29.01.2016, 11:41, Stáří: 8 r.

Festival Songfest.cz přivítá nový čínský rok. Olomouckou oslavu organizuje Konfuciův institut Univerzity Palackého

Autor: OK

Olomouc (29. 1. 2016) – Nový rok, který se Čína chystá přivítat 8. února, bude ve znamení ohnivé Opice. V České republice jej oslaví festival Songfest.cz. Úvodní program začne ve středu 3. února v Olomouci pod patronací Konfuciova institutu Univerzity Palackého.

„Čína vítá nový rok podle luno-solárně jupiterského kalendáře. Rok ohnivé Opice má přinést dynamickou pohyblivost, ohebnost a vitalitu, racionalitu i cit pro umění, průbojnost, proměnlivost a komunikaci,“ řekla Feng yün Song, zpěvačka a zakladatelka přehlídky. Ve stejném duchu se ponese i patnáctý ročník festivalu, kterému budou dominovat barevné proměnlivosti lidského hlasu a improvizace. Festival Songfest.cz se uskuteční v jedenácti městech ČR. Úvodní koncert se odehraje 3. února v Olomouci v Divadle na Šantovce.

Olomoucký program připravuje Konfuciův institut Univerzity Palackého pod názvem Vítání roku Opice. Hlavním hostem bude zpěvačka Feng-yün Song. „Během večera vystoupí tanečníci z Konfuciova institutu v Londýně a také hudebníci Gantulga Bold a Zana Munkhbaatar z Mongolska, kteří žijí několik let v Olomouci. Návštěvník uvidí i žáky experimentální výuky čínského jazyka z olomouckých základních škol, kteří zazpívají dětskou čínskou píseň a představí kratičkou ukázku hodiny čínštiny. Moderátorem večera bude herec Jaroslav Dušek,“ řekla Lucie Laníková, česká ředitelka Konfuciova institutu UP.

Koncert začne v 19 hodin, doprovodný program však bude v předsálí divadla připraven už od 16 hodin. Příchozí si budou moci vyzkoušet čínskou kaligrafii, malbu i vázání čínských uzlů. Na přání si vyhotoví také čínská jména. Návštěvníci se mohou těšit i na ukázku cvičení taiči.

Z Olomouce se přehlídka přesune do dalších deseti českých měst. Příbor vystřídá Brno, Znojmo, Plzeň, Hradec Králové, Praha, Písek, České Budějovice a Český Krumlov. Festival Songfest.cz podporuje Ministerstvo kultury ČR a hlavní město Praha. V Olomouci získal záštitu primátora Antonína Staňka. Festival skončí 20. února. Více informací na www.konfucius.upol.cz. Více o festivalu: www.songfest.cz.

Konfuciův institut Univerzity Palackého je vzdělávací instituce, která poskytuje výuku čínského jazyka a propaguje čínskou kulturu. Byl založen v roce 2007 jako Konfuciova akademie UP, na základě smlouvy mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a Ředitelstvím Konfuciových institutů v Pekingu (Hanban). Kvůli potřebě sjednotit název s ostatními instituty ve světě schválil od 1. ledna 2016 Akademický senát UP změnu názvu na Konfuciův institut UP.

Kontaktní osoba:

Mgr. Lucie Laníková | česká ředitelka Konfuciova institutu UP

E: lucie.lanikova@upol.cz | M: 734 173 060



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew