Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.09.2015, 14:35, Stáří: 9 r.

Fakultu si prohlédli bývalí studenti i zvídaví rodiče s dětmi

Autor: Martina Šaradínová

Návštěvníci se kochali pohledem ze střechy fakulty.
Foto: Martina Šaradínová

Od střechy, přes pracovnu děkana a aulu až po podzemní garáže si dnes budovu přírodovědecké fakulty prohlédli návštěvníci při Dnech evropského dědictví. Možnosti využila zhruba stovka lidí, které uchvátil například výhled ze střechy fakulty či její moderní vybavení.

Příležitost prohlédnout si nynější sídlo fakulty si nenechala ujít její někdejší studentka Miriam Šuláková z Kutné Hory. „Jsem absolventka této fakulty, tak jsem se chtěla podívat, jak teď budova vypadá. Jsme nadšeni, je to tu moc pěkné, moderní.  Jsou to úplně jiné podmínky než za našeho studia, studenti zde mají naprostý komfort,“ uvedla Šuláková.

Společně s manželem a synem zavítala na prohlídku fakulty Lenka Březinová. „Syn chodil na Dětskou univerzitu, ale do laboratoří se nedostal. Proto na ně byl zvědavý. Většinu olomouckých památek navíc známe, proto jsme se rozhodli při Dnech evropského dědictví navštívit moderní budovu. Jsme nadšení těmi prostory i vybavením. Studentům se zde musí dobře studovat,“ domnívá se Březinová.

Návštěvníci mohli v každou celou hodinu využít možnosti komentovaných prohlídek. Jiní zamířili do chemické laboratoře na pokusy, další si třeba jen prohlédli Olomouc z terasy budovy.  Průvodcovské role se zhostili proděkan Josef Molnár a vedoucí technik budovy Ondřej Kolář, kteří zahrnuli příchozí informacemi o historii budovy, jejích technických parametrech či chodu fakulty.

Výstavba budovy na třídě 17. listopadu byla dokončena v roce 2008. Podobu více než 200 metrů dlouhého objektu navrhli architekti Jakub Havlas, Jan Hájek a Pavel Joba z Atelieru M1. Na stavbu bylo potřeba například 36.5 tisíce tun železobetonu, 5 200 metrů čtverečních žilových desek z Brazílie či 680 metrů čtverečních teras z tropických dřevin.  Dny evropského dědictví se konají také například na Pevnosti poznání a dalších místech univerzity. 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew