Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.02.2015, 10:47, Stáří: 9 r.

Fakulta tělesné kultury se podílí na tvorbě evropské strategie podpory pohybové aktivity

Autor: OK

Olomouc (12. února 2015) – Odborníci z fakulty tělesné kultury se významnou měrou podílejí na tvorbě národní strategie podpory pohybové aktivity. Vedoucí katedry rekreologie Zdeněk Hamřík byl zároveň za Českou republiku zvolen k jednání nad podobou evropské strategie pohybové aktivity pro následující desetiletí.

Evropská strategie slouží jako rámec pro opatření na úrovni jednotlivých evropských států. Žijeme v době, kdy se většina zemí potýká s alarmujícím nárůstem nadváhy a obezity, kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a dalších onemocnění, jejichž primární příčinou je nedostatek pohybu, nezdravá strava a nadměrný energetický příjem. Problém je tak velký, že je třeba ho řešit na nejvyšší úrovni,“ uvedl Hamřík.

Setkání zástupců evropských států nad strategickým dokumentem zaměřeným na zvýšení úrovně pohybové aktivity proběhlo na konci ledna ve švýcarském Curychu. Kromě Zdeňka Hamříka se jej za Českou republiku zúčastnila vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá. Cílem bylo připomínkování pracovní verze vznikající strategie, jež by měla být oficiálním dokumentem Světové zdravotnické organizace, který bude systematicky řešit problém nedostatku pohybu u dětí i dospělých.

Na evropskou strategii navazuje Akční plán podpory pohybové aktivity v České republice, který je jedním z implementačních dokumentů Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí – Zdraví 2020, přijaté vládou na začátku loňského roku.

Akční plán připravuje pracovní skupina vedená právě Hamříkem, v níž vedle odborníků z celé republiky zasedá také pětice dalších pracovníků fakulty tělesné kultury. Chystaný dokument rozpracovává cíle podpory pohybové aktivity ve školách, volném čase, zdravotnictví či v médiích, myslí také na pohybové aktivity osob se specifickými potřebami nebo na mezinárodní kontext podpory pohybové aktivity.

První verze akčního plánu by měla být představena ve druhé polovině února.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew