Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
25.08.2014, 08:39, Stáří: 10 r.

Fakulta tělesné kultury položila základní kámen Kampusu Neředín

Autor: Martin Višňa

Olomouc (25. srpna 2014) – Slavnostně a ve sportovním duchu zahájili představitelé Univerzity Palackého, olomouckého regionu a další hosté v pondělí 25. srpna výstavbu aplikačního centra BALUO, jedné z částí Kampusu Neředín, v němž se prolne oblast výzkumu lidského pohybu s praxí při vývoji nových sportovních a rehabilitačních pomůcek a zařízení.  

Projektu během slavnostního setkání popřáli světlou budoucnost rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, olomoucký primátor Martin Major, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil nebo bývalý europoslanec Jan Březina, základní kámen posvětil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Jde o největší strategickou změnu ve více než dvacetileté historii fakulty, v těchto dnech se láme její paradigma. Začínáme stavět komerčně zaměřené centrum a s tím souvisejí i změny ve formátu a zaměření fakulty. V novém prostředí už nepůjde pracovat postaru,“ komentoval událost proděkan fakulty tělesné kultury pro rozvoj a vnější vztahy Radek Hanuš.

Srdcem atletická dráha

Výstavbou aplikačního centra fakulta získá více než 4000 metrů čtverečních sportovišť, kanceláří, prototypových dílen a dalších prostor k pronájmu. Na novostavbu v příštím roce v rámci projektu Kampusu Neředín naváže rekonstrukce objektu někdejší vojenské prádelny, kde vzniknou moderní laboratoře pro fakultní Centrum kinantropologického výzkumu.

„Srdcem kampusu bude liniová stavba s padesátimetrovou testovací běžeckou dráhou v patře. Bude to taková housenka, která všechny ostatní objekty propojí. Nahoře na dráze se bude pohybovat v rychlosti 30 km za hodinu, v přízemí to budou spíše 4 km za hodinu, tam bude spousta důvodů, proč zpomalit nebo zastavit: recepce, občerstvení v centru zdravé výživy, edukační prostory. Tento objekt bude plnit roli prvního kontaktu s návštěvníky,“ uvedl Miroslav Pospíšil z olomouckého Ateliéru-r, jeden z autorů architektonické podoby projektu.

Komerční výzkum i volnočasové aktivity

V dalších objektech vznikne pětadvacetimetrový bazén s testovací plaveckou dráhou, bazén s protiproudem, sportovní hala nebo menší víceúčelová tělocvična s tatami, trampolínovou jámou či horolezeckou stěnou. Testovací prostory budou vybaveny nejmodernější záznamovou technikou.

„Pokud se nám podaří vybudovat podobné podmínky pro trénování a testování, jako mají ve špičkových centrech na Západě, mohla by být Olomouc takovým centrem pro střední Evropu. BALUO bude ale zaměřeno i komerčně, chceme být partnery pro firmy, které hledají inspiraci pro nové produkty a služby v oblasti zdravého životního stylu a pohybové aktivity. Zároveň ale budou sportoviště sloužit k volnočasovému vyžití studentů a veřejnosti, komplex tak zatraktivní i bydlení v Neředíně,“ doplnil manažer centra BALUO David Másilka.

Náklady na výstavbu centra BALUO dosáhnou výše 160 milionů, přičemž 120 milionů získala Univerzita Palackého z programu podpory Prosperita Operačního programu Podnikání a inovace, jehož poskytovatelem je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Přestavba bývalé prádelny na moderní kinantropologické centrum je rozpočtována na 125 milionů, část nákladů uhradí dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Celý sportovně-výzkumný komplex má být dokončen v roce 2016.

Zprávu zpracoval Martin Višňa, Fakulta tělesné kultury UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew