Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.02.2015, 08:34, Stáří: 9 r.

Evropská odborná veřejnost bude v Olomouci diskutovat o vztahu islámu a současné Evropy

Autor: OK

(Olomouc, 20. února 2015) Otázky střetů a možností pokojného soužití islámu a evropské kultury otevře debata předních zahraničních a českých odborníků, kteří se sjedou do Olomouce na mezinárodní konferenci Evropa a islám. Výjimečné setkání, které se na české akademické půdě uskuteční vůbec poprvé, pořádá Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého ve dnech 3. a 4. března.

Evropa je místo specifické kultury a my se ptáme, jak je schopen se s ní sžívat islám, který do ní přináší svou vlastní kulturu a pohled na svět,“ shrnul obsahové zaměření konference její hlavní koordinátor Jaroslav Franc, který se ve své odborné práci věnuje dialogu Východu a Západu v kontextu náboženských a kulturních tradic. Islám je podle něj v měnící se evropské kultuře 21. století v pozici zcela nového náboženství. „Je to téma, o kterém se Evropa teprve učí diskutovat. Olomoucká konference se tak řadí k prvním akcím svého druhu v české akademické historii,“ doplnil Franc.

Konference bude věnována zejména reakcím na přítomnost islámu v jednotlivých kulturních oblastech Evropy. „Islám není homogenní soustava a jeho konkrétní podoba je v různých zemích odlišná. Proto si jiné otázky kladou Angličané, kteří mají zkušenost hlavně se silnou komunitou pákistánských muslimů, jiné Němci se svou tureckou menšinou nebo Italové, k nimž přicházejí muslimové z Afriky. Jsou to odlišné kultury, které však se sebou přinášejí vyznání islámu,“ vysvětlil Franc.

Perspektivy spolupráce, radikalizace a role médií

Přednášky spojené s diskusemi umožní akademikům a studentům setkání s významnými zahraničními experty z univerzit a institucí napříč Evropou. Vatikánský diplomat Mons. Michael Weninger z Papežské rady pro mezináboženský dialog ve svém příspěvku představí priority katolické církve vůči aktuální realitě Evropy a islámu. „Nastíní agendu, kterou dnes Vatikán vede a pokusí se poukázat na některé perspektivy, rezervy a aktivity, které by bylo vhodné otevřít,“ přiblížil Franc.

Zástupce německé biskupské konference Timo Aytaç Güzelmansur, který vede pracovní skupinu zaměřenou na přítomnost islámu v Německu, ve své přednášce nastíní dějinný průřez i současné podoby spolupráce s tamní tureckou menšinou. Nové impulsy a kulturu vnímání, které vůči přestárlým a umírajícím lidem přináší islám jako druhé nejsilnější náboženství v Belgii, nabídne profesor katolické univerzity v Lovani Bert Broeckaert, který se zabývá otázkami bioetiky. Z římské Georgiánské univerzity přicestuje do Olomouce Laurent Basanese, který v dějinách islámu odhaluje počátek a vývoj jeho radikalizace a přípustnost použití násilí ve vztahu k současnému extremismu a terorismu v Evropě. Ústřední téma konference obohatí přednáškou také přední český arabista Luboš Kropáček z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Diskusi k roli médií v multikulturní komunikaci otevře Cornelius Hulsman z káhirského Center for Arab-West Understanding, které zprostředkovává novinářům a odborníkům z celého světa překlady a výtahy z arabských médií. „Sleduje, jakým způsobem média informují zejména o vztazích mezi muslimskou většinou a křesťanskou menšinou, která tvoří v Egyptě asi deset procent celé populace,“ přiblížil Franc. „Často se přejímají informace bez ověřování či neúplné a mnohdy nekorektní stereotypy ve smyslu ‚zlý muslim a hodný křesťan‘ či naopak,“ doplnil Franc.

 

Šance pro konstruktivní dialog

Účastníci konference budou mít jednotlivé příspěvky k dispozici před zahájením konference. „Smyslem započaté debaty na akademické půdě je dojít k uceleným závěrům a získat reprezentativní soubor materiálů, který nám ukáže, že debata o pokojném soužití jednotlivých vyznání v Evropě a souvisejících tématech je možná a že je možné rozklíčovat i onu palčivou otázku násilí, které zde existuje. Akademikům a novým generacím studentů pak budeme moci předložit uzrálý názor, s nímž budou moci dále pracovat,“ zdůraznil Franc.

Připravovanou konferencí se evropské odborné veřejnosti představí nově založený Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu, jehož vědecký tým se dlouhodobě věnuje vztahu víry, kultury a spirituality v různých křesťanských tradicích a náboženstvích. „Ve většinové evropské společnosti vznikají různé náhledy, které velmi často plynou z neznalosti věcí nebo ze zjednodušené mediální interpretace. Chceme touto konferencí představit celou pluriformitu islámského světa,“ uvedl vedoucí fakultního pracoviště Pavel Ambros.

Velehrad mezi Východem a Západem

Program mezinárodního odborného setkání zakončí pozvání zahraničních hostů na Velehrad, který podle France představuje symbol teologie pěstovaný právě na olomoucké fakultě. „Ta se vztahuje k Velehradu jako k sídlu cyrilometodějské misie, která přinesla křesťanství a písmo a zároveň dokázala východní a západní svět kulturně propojit. Velehrad a českou teologii proto chápeme jako místo, kde se i dnes může Východ se Západem setkat k dialogu,“ vysvětlil Franc. Účastníci konference se zde seznámí s expozicí Martyrion – svědkové víry 20. století.

Zahájení mezinárodní konference Evropa a islám se uskuteční 3. března v 9 hodin v kapli Božího Těla bývalého jezuitského konviktu, kde proběhne první den setkání. Program bude pokračovat 4. března v Centru Aletti na Křížkovského 2. Průběh konference vedené v angličtině bude možné sledovat v online přenosu i v záznamu na univerzitních webových stránkách. Diskuse nad náboženskou situací v Evropě bude pokračovat navazující konferencí Institutu s názvem Náboženství a obecné dobro ve dnech 31. března – 1. dubna 2015.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew