Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
03.04.2013, 13:17, Stáří: 11 r.

Dvoudenní Majáles Univerzity Palackého zasáhne celou hanáckou metropoli

Autor: Martin Višňa

Historii, současnost i budoucnost v sobě skloubí letošní Majáles Univerzity Palackého, kterým Olomouc ožije ve dnech 7. a 8. května. Oslava studentského života nabídne nespočet koncertů, divadelních vystoupení, výstav, sportovních aktivit nebo workshopů a zvána je na ni také široká veřejnost.

Zahraje Vltava, Umakart i američtí punkeři

„Nechceme pořádat akci pouze pro studenty, programem cílíme i na rodiny s dětmi a obecně na veřejnost. Využíváme toho, že středa 8. května je státní svátek, a Olomoučané se tak mohou přijít bavit spolu se studenty,“ uvedl Ondřej Martínek, hlavní koordinátor oslav. Z dvoudenního programu si podle něj vybere každý, návštěvníci se například mohou těšit na pestrou hudební nabídku. „Hudební program proběhne na pódiích na nádvoří Zbrojnice a v areálu Korunní pevnůstky, afterparty s živou i reprodukovanou hudbou pak v olomouckých klubech. Úterní scéna na Zbrojnici bude patřit mimo jiné neofolkařům Jananas, populární Vltavě nebo slovenským Lavagance, pevnůstka bude po oba dva dny zaměřená rockověji – vystoupí zde Staré pušky, Sunset Trail, američtí punkeři Rat City Riot, ale také cenami ověnčený Umakart. Celkem zahrají tři desítky kapel zastupujících snad všechny žánry a mimo to připravujeme i zajímavou alternativní scénu,“ vyjmenoval Martínek.

Divadlo, film a program pro rodiny s dětmi

Na své si přijdou také milovníci divadla či filmu, kteří by neměli nechat bez povšimnutí areál Letního kina Olomouc. Zde postaví své šapitó nabité nejen dramatickým a improvizačním uměním Divadlo Konvikt. Významnou lokací úterního majálesového dění bude i Biskupské náměstí a Wurmova ulice, kde se rozprostřou stánky s prezentacemi studentských organizací, neziskových organizací a také dočasné obchůdky tvořivých studentů univerzity, kteří zde nabídnou své ruční výrobky. Lecčemu novému se zájemci naučí na workshopech pořádaných v komunitním centru W7 ve Wurmově ulici a areálu Letního kina, kde ve večerních hodinách oživí velké plátno projekce klasické české veselohry Limonádový Joe. Jako spojnice dění okolo Zbrojnice a v Korunní pevnůstce a zároveň jako odpočinková zóna poslouží Bezručovy sady alias Michalský výpad. „Parku využijeme jako chillout prostoru, chceme zde například půjčovat deky k odpočinku v trávě. Zároveň tu nabídneme také možnost sportovního vyžití,“ nastínil koordinátor.

Průvod v čele s králem se sejde na náměstí

Úterní program ovšem propukne hodinu po poledni na Horním náměstí. To bude na balkoně radnice korunován král majálesu a následně vyjde za doprovodu hudebníků, divadelníků či zahraničních studentů průvod v maskách směrem ke Zbrojnici. „Jméno krále zatím neprozradíme, ale je to člověk, který se zasloužil o rozvoj univerzity jako nikdo jiný,“ napověděl Martínek.

Majálesové menu ve středu bude soustředěno především do areálu Korunní pevnůstky, kde kromě hudebních vystoupení kapel jako Umakart nebo domácí Bujabézy budou moci návštěvníci nahlédnout pod pokličku univerzitní vědy a výzkumu a děti jistě ocení také polní nemocnici pro medvídky a další doprovodný program. Oslava jara a studentského života o sobě přitom dává vědět již nyní. Mladí lidé do 26 let s prstem na fotospoušti se mohou do 25. dubna zúčastnit majálesové fotosoutěže o fotografický software a další hodnotné ceny. Tématem fotografií je Ulice v čase.

Ve dvou dnech sto bodů programu

Podrobnosti o programu, který čítá téměř stovku bodů, najdou zájemci na www.majales.upol.cz. „Lukáš Novák z přírodovědecké fakulty, známý aplikací na objednávání jídel v menze, vytváří také aplikaci pro chytré telefony, takže se na majálesu nikdo neztratí,“ dodal Martínek. Majáles Univerzity Palackého se letos uskuteční po roční pauze potřetí, poprvé jako dvoudenní akce. Celkem je do příprav zapojeno několik desítek studentů napříč osmi fakultami univerzity. Akce se koná pod záštitou rektora Univerzity Palackého Miroslava Mašláně, primátora Martina Novotného a coby patron oslav 440 let olomoucké univerzity zaštiťuje akci také ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew