Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
16.01.2016, 12:53, Stáří: 8 r.

DOD: Uchazeči získali informace o studiu i možnostech uplatnění

Autor: Martina Šaradínová

Součástí Dne otevřených dveří byly i prohlídky laboratoří.
Foto: Martina Šaradínová

Na nabídku studijní oborů, podmínky přijímacího řízení či uplatnění v praxi po absolvování studia se nejčastěji ptali návštěvníci Dne otevřených dveří na přírodovědecké fakultě, který se uskutečnil v sobotu. Během prezentací a prohlídek laboratoří zájemci zjistili například to, jak vypadají nanočástice zlata, k čemu slouží termokamera nebo sledovali experimenty v podání studentského spolku UP Crowd. Mnohé se mohli dozvědět i během dvou informačních bloků v aule.

„Uchazeči, kteří velmi často přicházejí s rodiči, se hodně ptali na možnosti výjezdů do zahraničí. Přestože se jedná o zájemce o bakalářské studium, bylo pro ně také velmi podstatné dozvědět se, jaké mohou mít v budoucnu uplatnění. V případě fyzikální chemie jsme se jim snažili ukázat, že není odtržená od reality, jak se často mnozí domnívají, ale že to je hmatatelná věda věnující se materiálům s obrovským množstvím aplikací,“ uvedla Jana Soukupová z katedry fyzikální chemie.

O možnostech studia se s předstihem přijel informovat student třetího ročníku přerovského gymnázia David Bočan. „Zajímá mě fyzika, chemie a biologie, ale zatím ještě přesně nevím, jaký obor bych chtěl studovat,“ řekl gymnazista. Prezentace zaujaly i jeho otce. „Já jsem z toho unešený, co poschodí, to skvělé věci! Člověk si uvědomí, jaké možnosti využití přírodní vědy mají. Kam člověk vstoupí, tam vidí široký prostor pro realizaci. Pokud se syn rozhodne studovat zde, myslím, že nešlápne vedle. Já dnes zjišťuji, že jsem se měl více snažit a studovat vysokou školu,“ prozradil Dobroslav Bočan. 

Velmi podnětně bylo pro uchazeče i setkání s vysokoškoláky. „Nejpodstatnější je pro ně dozvědět se, jak obor skutečně funguje a jaké má využití v praxi. Poznámky a informace od stávajících studentů je zajímají,“ sdělila studentka oboru Digitální a přístrojová optika Nikol Coufalová, která se svými kolegy předváděla návštěvníkům například fungování infrakamery.  

Mezi návštěvníky byla rovněž maturantka Martina Klimešová z Kroměřížska. „Uvažuji o oboru Molekulární a buněčná biologie nebo Biochemii, ale vlastně jsem si nedovedla moc představit, co to obnáší. Asi to nebude tak jednoduché, jak jsem si myslela. Ale vypadá to, že s těmito obory by se člověk neměl v praxi ztratit,“ uvedla studentka.

Den otevřených dveří se konal i na ostatních fakultách univerzity a zájemci mohli zavítat i do Pevnosti poznání.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew