Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.02.2010, 14:51, Stáří: 14 r.

Doc. PhDr. Zbyněk Svozil, Ph.D., děkan Fakulty tělesné kultury

Autor: Ondřej Martínek

(první volební období)

Jaké vize a cíle máte pro své funkční období?
V nejbližší budoucnosti chceme rozšířit nabídku atraktivních programů v rámci „celoživotního vzdělávání“ a pokračovat v získávání rozvojových projektů. Plánujeme i nadále lákat zahraniční studenty či otevírat studijní obory v anglickém jazyce. Dále se chceme orientovat na významné absolventy z podnikatelských a dalších sfér. Nově se fakulta musí učit spojovat vzdělávání studentů s prací výzkumných a akademických pracovníků a s aplikační sférou (např. systémem praxí studentů). Výrazně je nutno zlepšit public relations fakulty, postupně hodláme vytvořit prostředí pro konkrétní komerční partnery a nabízet jim výsledky naší práce a partnerům naopak pomáhat lépe se uplatnit na trhu. V edukační oblasti se zaměříme na evaluaci výuky. Zpětnou vazbou od studentů chceme přispět nejen ke zvýšení kvality výuky, ale i akcentovat nové a moderní způsoby a strategie edukace v mezipředmětovém kontextu s odklonem od encyklopedického přijímání poznatků. Další prioritou je využitelnost moderních metod výuky a učebních opor pro studenty s důrazem na samostatnou kreativní práci studentů a zlepšování jejich studijních podmínek.

Co vás vedlo k vaší kandidatuře?
V minulém období jsem pracoval v pozici vedoucího katedry i jako proděkan pro studium a studijní záležitosti. Během tohoto období jsem postupně poznával potřeby instituce našeho typu. Dalším argumentem byla důvěra části akademické obce, která mě přivedla k myšlence přijmout kandidaturu. Doufám, že jejich důvěru nezklamu a moje činnost ve funkci děkana bude pro fakultu přínosem.

S čím jste v dosavadním vývoji na fakultě spokojeni a kde je třeba naopak co zlepšovat?
V posledních letech se podařilo finančně stabilizovat potřeby fakulty. Naše fakulta získala výzkumný záměr, který výrazným způsobem nastartoval výzkumnou aktivitu na fakultě. Tato aktivita se pozitivně projevila i v publikačních výstupech. V tomto trendu je potřeba nejen vytrvat, ale musíme úsilí ještě zvýšit a přizpůsobit se novým požadavkům. Za pozitivní považuji i pokus o získání evropského vědeckého projektu VaVpI. Podařilo se také úspěšně nastartovat další nové studijní obory. Studenti naší fakulty jsou velmi úspěšní v získávání stipendijních pobytů v zahraničí. Naši absolventi nemají problém s uplatněním v praxi.

Jaký je váš pohled na možné zavedení školného na vysokých školách? Stávající způsob extenzivního financování s malou stimulací kvality se přežil. Státní systém u vysokých škol by měl být doplněn o další příjmy. Zavedení školného na veřejných vysokých školách by určitě nastartoval i tlak studentů a veřejnosti na kvalitu výuky. Jsem pro zavedení přímého školného, samozřejmě současně po zavedení určitých opatření, která zajistí, aby poplatky za studium neodrazovaly sociálně slabší skupiny.

Jak se podle vás projeví na chodu fakulty a potažmo UP stávající nepříznivá ekonomická situace a demografický vývoj v ČR?
Vzhledem k souladu dvou negativních trendů, tj. slabé populační ročníky, které se budou hlásit ke studiu a zároveň úsporná opatření vlády (vlád), je jisté, že dojde k systémové změně univerzitního školství. Změny budou směřovány k hodnocení a následnému financování škol podle vědeckého výkonu. Postupné zmenšování financování podle počtu přijatých studentů nebude v plném rozsahu kompenzováno zvýšením finančních prostředků na vědu. Dojde však k tomu, že připravená pracoviště si z menšího „koláče“ uberou více a některá pracoviště na tom budou podstatně hůře. Na změněnou situaci se musí i naše fakulta co nejlépe připravit! Zejména jde o získávání vědeckých grantů a projektů, které by měly pomoci zvýšit kvalitu i rozsah vědeckých výstupů! Z tohoto pohledu bude nutné dopracovat i motivační systém zaměřený jak na financování jednotlivců, tak i jednotlivých pracovišť a kateder fakulty.

Tým proděkanů FTK: doc. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D., proděkan pro vědu a výzkum, RNDr. Svatopluk Horák, proděkan pro studium a pedagogické záležitosti, Mgr. Vítězslav Prukner, Ph.D., proděkan pro vnitřní organizaci a další vzdělávání, Mgr. Radek Hanuš, Ph.D., proděkan pro rozvoj a vnější vztahy, doc. Martin Kudláček, Ph.D., proděkan pro zahraniční spolupráci a informační technologie.

Foto -mo-



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew