Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.02.2010, 14:59, Stáří: 14 r.

Doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D., děkanka Fakulty zdravotnických věd

Autor: Ondřej Martínek

(první volební období)

Jaké vize a cíle máte pro své funkční období?
Nová Fakulta zdravotnických věd je fakultou nelékařských oborů, které neměly v českém kontextu možnost navazovat na vědní tradici. Proto je jedním z důležitých a dlouhodobých cílů zdokonalení vědního zaměření, výzkumu a kvality publikačních výstupů. Nezbytné bude také ve spolupráci s Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Olomouci a Olomouckým krajem pružně reagovat na diskutovaný přechod vyššího zdravotnického vzdělávání na vzdělávání vysokoškolské.

Co vás vedlo k vaší kandidatuře?
Byla jsem oslovena kolegyněmi a kolegy. Připadalo by mi neseriózní odmítnout.

S čím jste v dosavadním vývoji na fakultě spokojeni a kde je třeba naopak co zlepšovat?
Získali jsme několik grantů ESF, zahajujeme realizaci projektu podpořeného Grantovou agenturou ČR, jsme aktivní ve Studentské grantové soutěži UP, proběhla rekonstrukce prostor studijního oddělení a děkanátu, rozrostl se fond naší knihovny a jsem velmi ráda, že vyhotovení insignií fakulty dopadlo skvěle. Dobře spolupracujeme s Lékařskou fakultou i s Fakultní nemocnicí Olomouc. Myslím, že fakulta kráčí od svého nedávného založení v mnohém kupředu. Zdokonalení uvítám například v intenzivnějším zapojení akademických pracovníků do grantové činnosti a v týmové spolupráci.

Jaký je váš pohled na možné zavedení školného na vysokých školách?
V tuto chvíli a v dané situaci nevidím zavedení školného na vysokých školách reálně. Nejsem si jista, zda je společnost připravena k naplnění komplexnosti takového kroku.

Jak se podle vás projeví na chodu fakulty a potažmo UP stávající nepříznivá ekonomická situace a demografický vývoj v ČR?
Nepříznivá ekonomická situace a změny ve financování vysokých škol naši fakultu ohrožují. Jsme v situaci, kdy jsme ještě nemohli stihnout vybudovat rezervy a uznaný počet studentů je pro nás existenční záležitostí. O naše obory je veliký zájem a věřím, že i v návaznosti na demografický vývoj neustane. Potřebovali bychom přijímat studentů více.

Tým proděkanů FZV: prof. Jan Hálek, CSc., statutární zástupce děkanky a proděkan pro organizaci a rozvoj, doc. Kateřina Ivanová, Ph.D., proděkanka pro vědu a výzkum, Mgr. Věra Vránová, Ph.D., proděkanka pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew