Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.02.2015, 14:28, Stáří: 9 r.

Do Olomouce přijede legendární vědec Richard Dawkins

Autor: OK

Univerzita Palackého přivítá během 50. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc významného britského biologa a strůjce myšlenky nového ateismu Richarda Dawkinse. V rámci jubilejního ročníku jednoho z největších evropských vědeckých festivalů otevře Univerzita Palackého veřejnosti interaktivní science centrum Pevnost poznání. AFO50 se uskuteční ve dnech 14.–19. dubna 2015.

Když máte zájem o Richarda Dawkinse, nestačí zvednout telefon. Za jeho plánovanou návštěvou ČR stojí dva roky intenzivního vyjednávání a využívání široké sítě kontaktů, kterou si AFO na mezinárodní úrovni buduje několik let,“ říká ředitel festivalu Academia Film Olomouc Matěj Dostálek.  

Hlavní host AFO50 Richard Dawkins je jedním z nejvlivnějších intelektuálů současnosti. Výrazně na sebe upozornil v 70. letech knihou Sobecký gen, která způsobila revoluci v evoluční biologii. Ze seriózního vědeckého textu se okamžitě stal oceňovaný bestseller. „Dawkins přišel ještě před Stephenem Hawkingem se špičkovou a přelomovou odbornou prací, která byla zároveň srozumitelná širší veřejnosti. Díky tomu je dnes legendou v oblasti komunikace a popularizace vědy,“ dodává programový ředitel AFO50 Jakub Ráliš.

Silně v roce 2006 rezonovala i Dawkinsova kniha Boží blud, která se v prestižním žebříčku bestsellerů The New York Times držela celý rok. Dawkins v ní rozvedl zásadní myšlenky tzv. nového ateismu, tedy přesvědčení, že jakákoliv forma náboženství musí být podrobena kritickému racionálnímu myšlení. Dawkins na AFO dorazí v rámci ústřední programové sekce festivalu s názvem Zánik a počátek.

VÍCE INFO K HLAVNÍ SEKCI

 

Richard Dawkins se během jubilejního AFO zúčastní také slavnostního otevření Pevnosti poznání – science centra Univerzity Palackého, jehož cílem je zábavnou formou přiblížit vědu a výzkum široké veřejnosti. Architektonicky i historicky výjimečná budova, která v 19. století sloužila jako vojenský sklad, se dnes úspěšně transformuje v progresivní muzeum vědy určené pro všechny věkové kategorie. Návštěvníky bude bavit i vzdělávat prostřednictvím interaktivních vědeckých expozic a digitálního planetária. Pevnost poznání bude díky své jedinečné atmosféře zároveň sloužit jako inspirativní prostředí pro setkávání široké veřejnosti, studentů i zaměstnanců univerzity.

VÍCE INFO O PEVNOSTI 

AFO50 se uskuteční ve dnech 14.–19. dubna 2015.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew