Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.07.2016, 09:55, Stáří: 8 r.

Děti se stanou architekty Země a přenesou se do starověkého Říma

Autor: OK

Olomouc (11. července 2016) – Dvě stovky dětí se o letních prázdninách zapojí do vědeckých táborů Pevnosti poznání v Olomouci. Tým interaktivního centra pro ně připravil nabitý program plný zábavy, ale i poučení. Každý den táborníci prozkoumají jiný vědecký obor. Nejenže se přenesou do římské doby, ale budou detailně zkoumat sluneční soustavu, vyzkouší si důmyslné šifrování nebo se promění v architekty Země.

Animátoři populárně-naučného centra vsadili na aktivity, které u dětí podpoří jejich přirozenou zvídavost, tvořivost a touhu poznávat. Děti si procvičí jak své vědomosti ze školy, tak i všeobecné znalosti. Seznámí se s různými typy šifer, potrénují svoji paměť a zamyslí se nad různými vědomostními otázkami. Prozkoumají také tajuplný vesmír, všechny kouty přírody a zjistí, jak vypadal život obyčejného římského vojáka. Chybět nebude ani program z geografie. „Zahrajeme si na pány architekty celé Zeměkoule. Zjistíme, jak do sebe zapadají kontinenty a města a vesnice rozložíme na součástky. Dokonce si navrhneme svoji vlastní z(Z)emi,“ popsala koordinátorka letních táborů Alice Kubešová.

Program doplní také vědecká výtvarka, kde budou účastníci každý den navazovat na jednotlivá témata, kterými se na táboře zabývali. „Budeme vyrábět přírodovědecký komiks, kde děti zúročí své znalosti z biologie. Sluneční soustavu budeme zkoumat doslova od jádra, kdy si je u vybraných planet vyrobíme. Děti se můžou těšit na tvoření kolosea, tajemné písmo a spoustu dalších kreativních aktivit,“ doplnila Kubešová. Děti budou rozděleny podle věku od 7 do 9 let a od 10 do 12 let. O tábory je každoročně velký zájem, letos se místa naplnila během několika dní po veřejném vyhlášení termínů. Turnusy startují 11. července a končí 12. srpna.

Pevnost poznání je interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho cílem je zábavnou formou přibližovat vědu a výzkum všem věkovým kategoriím. Nachází se v architektonicky i historicky výjimečné budově, bývalém vojenském skladu z 19. století, který se podařilo úspěšně transformovat v progresivní science centrum. Návštěvníci Pevnosti se baví a vzdělávají prostřednictvím interaktivních vědeckých expozic a digitálního planetária. Centrum od jeho otevření v dubnu 2015 navštívilo 120 tisíc lidí.

Více o programu

 

Kontaktní osoba:

Martina Vysloužilová
Univerzita Palackého v Olomouci | Pevnost poznání
E: martina.vyslouzilova@upol.cz | T: 603 359 126
www.pevnostpoznani.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew