Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
08.06.2016, 08:09, Stáří: 8 r.

Desátým laureátem Ceny Františka Palackého se stal Pavel Rychetský

Autor: OK

Olomouc (8. června 2016) Univerzita Palackého v Olomouci (UP) dnes udělila Pavlovi Rychetskému, významnému českému právníkovi, Cenu Františka Palackého. Z rukou rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera ji převzal v kapli Božího Těla Uměleckého centra UP.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu České republiky, je odborníkem na ústavní právo a s olomouckou právnickou fakultou spolupracuje od jejího založení. Vědecká rada faulty ve svém návrhu na ocenění zdůraznila především jeho podíl na přednáškové činnosti pro studenty magisterského a doktorského studia i jeho pravidelné vystupování na přednáškách a konferencích.

„Cenu Františka Palackého Vám předávám jménem Univerzity Palackého jako výraz díků za Vaše občanské postoje v době normalizace, za dlouholeté úspěšné vedení Ústavního soudu České republiky a také za přízeň, kterou jste právnické fakultě olomoucké univerzity věnoval a věnujete,“ řekl rektor Jaroslav Miller.

Podle Milany Hrušákové, bývalé děkanky právnické fakulty, která laureáta na prestižní ocenění představila, není mezi právníky, studenty i širokou veřejností téměř nikdo, kdo by jméno Pavla Rychetského neznal. Ve své krátké řeči uvedla, že právnická fakulta je pyšná na to, že s ní dlouhodobě spolupracuje právě Rychetský. Jeho jméno je totiž synonymem pro označení uznávaný právník, uvážlivý člověk, s realistickým pohledem na život, který minimálně dvakrát odmítl kandidovat na nejvyššího představitele státu.

„Budoucnost ústavního soudnictví vidím v dialogu. Skončila doba, v níž se ústavní soudy odvolávaly na dualismus práva a žily v dokonalé národní ústavní izolaci. Evropská integrace a internacionalizace standardů ochrany lidských práv v rámci celého světového společenství nutí všechny orgány soudního typu ke komunikaci,“ řekl Pavel Rychetský.

Ocenění, které dnes na UP převzal, si Pavel Rychetský nesmírně považuje. „Představuje pro mě významnou událost a poctu,“ dodal.

Cena Františka Palackého byla zřízena 14. června 1998 u příležitosti dvoustého výročí narození této osobnosti. Uděluje se zpravidla jednou za dva roky. Je spojena s finančním ohodnocením 50 tisíc korun, jehož se letošní laureát vzdal ve prospěch UP.

V minulosti cenu získali například amerikanista a emeritní rektor Josef Jařab, kardinál Tomáš Josef Špidlík či historik Josef Polišenský. Pavel Rychetský se stal jejím desátým držitelem.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew