Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.10.2013, 20:05, Stáří: 11 r.

Děkanem filozofické fakulty zůstane Jiří Lach

Autor: -ok-

(Olomouc, 9. října 2013) Akademický senát dnes zvolil do čela filozofické fakulty docenta Jiřího Lacha. Hlasovalo pro něj 13 senátorů z jedenadvaceti. Lach další čtyři roky povede fakultu, v jejímž čele stojí již od roku 2010. Návrh senátu musí nyní potvrdit rektor. 

Staronový děkan se ve volbách utkal s prorektorem UP Ladislavem Danielem a Wilkenem Engelbrechtem, vedoucím katedry nederlandistiky. První kolo voleb vyřadilo ze hry Ladislava Daniela, který získal pět hlasů. Ve druhém kole se utkal Lach s Engelbrechtem a dostal 13 hlasů, Engelbrecht osm. Ke zvolení byla potřeba nadpoloviční většina, tedy jedenáct hlasů. Děkanské volby se zúčastnilo všech 21 senátorů.

„Žádné překotné změny nyní nechystám. Zásadní záležitosti, které na fakultě řešíme, budu diskutovat s akademickým senátem a Kolegiem děkana. Největším cílem pro další volební období je zvládnout klíčové úkoly, které se týkají rozvoje oborů a vědy. Důležité bude správně zvládnout chystanou stavbu a zajistit fakultě generaci lidí, kteří se ujmou fakultní správy. Myslím si, že se nám skupinu lidí, kteří jsou schopni fakultu vést, podařilo vytvořit,“ řekl bezprostředně po svém zvolení Jiří Lach.

 Kandidáti na děkana Jiří Lach, Wilken Engelbrecht a Ladislav Daniel prezentovali před volbou své teze. Pořadí jejich pětiminutové řeči určil los.

V pětiminutové shrnující řeči Jiří Lach zdůraznil, že chce v dalším funkčním období zajistit pokračování pozitivních trendů a tendencí z předchozích let. „Filozofická fakulta se jasně profilovala coby kvalitní škola a kvalitní vědecké pracoviště nejen mezi fakultami Univerzity Palackého, ale i v českém a středoevropském měřítku. Získali jsme určitou pečeť kvality,“ zdůraznil Lach.

Velkou devizu filozofické fakulty spatřuje v jednotě a spolupráci. Za posledních několik let získala řadu ocenění napříč obory i věkem. „V získávání finančních prostředků z evropských fondů dnes v Česku nemá konkurenta,“ dodal.

V předvolebním období ve své řeči zdůraznil také nutnost rekonstrukce budov v Křížkovského ulici a potřebu modernizace elektronických systémů i záměr zřídit na fakultě veřejného ochránce práv studentů.

Děkana na funkční období 2014–2018 zvolil 21členný akademický senát, jehož jednu třetinu tvoří studenti. Nové funkční období začne děkanu Lachovi v únoru příštího roku a skončí v roce 2018.

 

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew