Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
16.03.2016, 11:16, Stáří: 8 r.

Děkan v roli UP hosta prozradil své koníčky a záliby

Autor: Martina Šaradínová

Děkan Ivo Frébort byl v pořadí šestým UP hostem.
Foto: Martina Šaradínová

Pod pokličku nejen svého profesního, ale i osobního života nechal v úterý nahlédnout děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort, který přijal pozvání na neformální setkání se členy akademické obce s názvem UP host. V komorním prostředí UPointu zaznělo mimo jiné i to, že v jeho životě hraje velkou roli nejen věda, ale také příroda, v níž tráví značnou část volného času.

Rodák z Krasic na Prostějovsku měl podle svých slov k přírodě vždy blízko. „Moje dětství bylo hodně přírodní. Od deseti dvanácti let jsem vyrážel na rybářské výpravy na Plumlovskou přehradu,“ prozradil profesor Frébort. Tato přehrada je spolu s Hrdibořickými rybníky dodnes jeho nejčastějším místem pro rybaření. Pochází odtud i jeho zatím největší úlovky, jimiž byl zhruba desetikilogramový kapr a sedmikilový candát.

Od přírody byl jen krok k zájmu o přírodní vědy. Na tom, že z nich nakonec zvítězila chemie, měl klíčový podíl chemikář z prostějovského gymnázia. Chemii Ivo Frébort vystudoval na fakultě, již nyní vede, akademické tituly ale získával i na dalších tuzemských univerzitách. Své volby oboru prý nikdy nelitoval. Pokud by si ale mohl vybírat z dnešní nabídky, patrně by se vydal trochu jiným směrem. „Byl bych mořským biologem a propojil tak vědu se svým největším koníčkem,“ potvrdil děkan.

Významnou roli v jeho vědecké dráze a postupném přesunu od chemie k biochemii a molekulární biologii měl i jeho roční pobyt v Japonsku. Do země se pravidelně vrací, a to nejen kvůli spolupráci ve výzkumu. „Mám tam spoustu přátel, máme řadu společných publikací. V Japonsku je i úžasná příroda, zajímavé biotechnologie a z kulinářského pohledu není podle mě lepší země než tato. Japonci jsou totiž ohromně vynalézaví. Kromě toho, že jejich jídlo skvěle chutná, tak i výborně vypadá,“ uvedl děkan, který přinesl přítomným posluchačům suši a došlo i na instruktáž, jak tento tradiční japonský pokrm jíst hůlkami.

Řeč během večera přišla rovněž na oblíbenou hudbu, literaturu a další koníčky hosta. Stranou nemohlo samozřejmě zůstat ani jeho působení ve vedení fakulty, rozvoj holického areálu či pedagogické působení. „Výuky jsem se nikdy nechtěl vzdát. Vyhrazuji si na ni pátky a jsem rád, že mohu být v kontaktu se studenty,“ doplnil Frébort.

Besedu moderovanou Janem Gregarem natáčelo studentské rádio UP Air. Na jeho stránkách bude zhruba do týdne dostupný zkrácený záznam.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew