Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
06.04.2016, 10:03, Stáří: 8 r.

Děkan ocenil práci profesora Pavla Peče i další jubilanty

Autor: Martina Šaradínová

Děkan popřál mimo jiné jubilantům Pavlu Pečovi a Marku Šebelovi.

Pamětní medaile předal v úterý děkan Ivo Frébort Ivaně Doležalové z Laboratoře růstových regulátorů a Pavlu Pečovi z katedry biochemie u příležitosti jejich významného životního jubilea. Před jednáním kolegia děkan ocenil i další oslavence a poděkoval organizátorům úspěšného spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), během nějž letos v březnu hovořili studenti tří olomouckých gymnázií z učebny fakulty s britským astronautem Timothy Peakem.

Profesor Pavel Peč, který v úterý oslavil pětasedmdesáté narozeniny, obdržel také pamětní medaili univerzity s portréty Josefa Dobrovského a Františka Palackého. „Profesor Peč se zasloužil o rozvoj biochemie na naší fakultě a podnítil odborný růst řady našich pracovníků. Mě osobně během magisterského studia přivedl k výzkumu enzymů, později poslal na studijní pobyt do Japonska a tím předurčil můj profesní růst,“ uvedl děkan.

Pamětní list předal také Ivaně Doležalové a poblahopřál k narozeninám rovněž vedoucímu katedry zoologie Stanislavu Burešovi a Marku Šebelovi z katedry biochemie a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Pochvalu si vysloužili i Lukáš Richterek z katedry experimentální fyziky a předseda Hanáckého radioklubu OK2KYJ Rudolf Bláha. Děkan jim poděkoval za úsilí, které věnovali přípravě a organizaci radiového spojení s ISS. „Děkovat bych měl zejména já přírodovědecké fakultě za luxusní prostředí, které jsme zde mohli využít. Měli jsme tu mimořádné podmínky. Akce byla mimořádná, stále se z ní nemůžeme zmátořit, protože ohlasy jsou obrovské,“ uvedl Bláha.

Úspěšná akce měla dopad i na výuku fyziky a příspěvky o ní by měly letos zaznít i na několika konferencích. „Dalším vrcholem by mohlo být setkání s astronautem Timothy Peakem v Olomouci v příštím roce, například na AFO. Z ISS se vrací letos v červnu. Budeme o to určitě usilovat,“ prozradil Richterek.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew