Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
29.04.2014, 12:25, Stáří: 10 r.

Chytré brýle Google Glass poprvé v Olomouci

Autor: Martina Vysloužilová

Olomouc (29. dubna 2014) – Příznivci nejmodernějších IT technologií mají jedinečnou šanci vidět svět skrz chytré brýle Google Glass. V rámci olomouckého Majálesu si je mohou nejen vyzkoušet, ale také se setkat s jedním z průkopníků Google Glass v České republice Martinem Pelantem. Ten bude přednášet 6. května od 15 do 16 hodin v aule Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

„Máme velkou radost, že se nám podařilo takovou osobnost IT světa dostat do Olomouce. Martin nejprve vysvětlí, čím jsou brýle zajímavé, a pak jejich činnost sám předvede. Obraz z kamery brýlí na jeho hlavě bude promítán na plátno a diváci také uvidí sestřih videa seskoku z letadla nahrávaný pomocí Google Glass,“ láká na přednášku Lukáš Novák, který je studentem informatiky PřF UP a patří mezi zakladatele skupiny Google Developer Group Olomouc (GDG). Ta sdružuje nadšence, studenty a programátory.

„Chceme vybudovat silnou komunitu lidí, kteří se zapojí a budou s námi řešit aktuální záležitosti IT světa. Vznikli jsme jako reakce na nedostatek olomouckých akcí pro vývojáře. Zorganizování přednášky o Google Glass je našim prvním počinem,“ řekl Martin Šafář, který se rovněž podílí na tvorbě IT zázemí budoucího science muzea Pevnost poznání Univerzity Palackého. Právě moderní vývojářské poznatky chce programátor promítnout do celkové koncepce muzea vědy. „Plánujeme akce nejen pro vývojáře a lidi z oblasti IT, ale také pro širokou veřejnost. Ta se tak může dozvědět něco o technologických novinkách, které mohou být zajímavé a užitečné v každodenním životě,“ doplnil Šafář.

Brýle Google Glass jsou špičkovým technologickým zařízením, které se po letech vývoje dostává k běžným uživatelům. Brýle umí na očích zobrazit, na co si jen jejich majitel vzpomene (emaily, kalendář) a dokáží třeba navigovat k nejbližšímu bankomatu nebo natočit okolní svět.

Přednáška o Google Glass je v rámci Majálesu zdarma, je ale potřeba se na ni registrovat na http://gdgolomouc.cz. Diváci si mohou brýle na přednášce sami vyzkoušet, na koho se nedostane, bude mít další možnost v Bezručových sadech, kde se bude GDG Olomouc prezentovat a kde bude probíhat další program. Ten bude zaměřený na hry pro více hráčů na platformě Android na připravených tabletech.

Zprávu zpracovala Martina Vysloužilová, Pevnost poznání UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew