Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
29.09.2015, 12:57, Stáří: 9 r.

Čeští a zahraniční odborníci budou v Olomouci diskutovat o rehabilitaci vzpřímené lidské chůze

Autor: OK

Olomouc (29. září 2014) Aktuální trendy v biomechanice, neurofyziologii a neuropsychologii nabídne program multioborové konference Neurorehabilitace chůzí, kterou ve dnech 1. a 2. října v Olomouci uspořádá Ústav fyzioterapie Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého a Oddělení rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Pozvaní špičkoví odborníci z Česka a Velké Británie se spolu s více než sto padesáti rehabilitačními specialisty zaměří na lidskou chůzi včetně jejího vlivu na kvalitu zdraví.

Na rozdíl od konvenční rehabilitace poruch chůze propagujeme v Olomouci strategii, která zdůrazňuje uvědomované vzpřímené držení těla. Víme, že toto tzv. axiální napřímení usnadňuje dýchání během chůze, upravuje svalovou nerovnováhu a ve svém důsledku může zvýšit i psychosomatickou kondici jedince. Je ověřeno, že pomocí kvalitního a uvědomovaného chůzového stereotypu můžeme ovlivnit i aktuální kognitivní schopnosti člověka. Ilustrujícím příkladem je například student z populárního filmu Marečku, podejte mi pero, který naučenou látku správně odříká, jen když se přitom prochází,“ vysvětlil přednosta pořádajícího ústavu fyzioterapie Alois Krobot.

Z tohoto pohledu je chůze chápána nejen jako projev činnosti svalů, ale především jako uvědomovaný pohyb, řízený a kontrolovaný mozkem. „Vzpřímená lidská chůze je dosti náročný kognitivní úkon, na který se člověk musí koncentrovat. Podobně, jako když se učí násobilku, cizí jazyk nebo jinou dovednost. Našim léčebným cílem je nejen člověka postavit na nohy. Chceme zároveň docílit, aby se jeho chůze co možná nejvíce přiblížila maximálně koordinovanému pohybu a současně mu přinášela i další psychosomatické benefity,“ dodal Krobot.

Jako jeden z hlavních hostů se představí uznávaný evropský odborník v oboru biomechaniky James Richards z britské University of Central Lancashire v Prestonu, který patří ke světové špičce v oblasti exaktních měření lidského pohybu. „Zjednodušeně řečeno, profesor Richards převádí lidský pohyb do řeči čísel. Jeho tým právě dokončil prototyp nové ortézy, která významně řeší problém nestability kolene. V přednášce nastíní konkrétní možnosti využití výsledků těchto měření pro denní praxi rehabilitačního specialisty,“ uvedl Krobot.

Olomoucké setkání je zároveň připraveno jako pocta významné osobnosti české rehabilitace Františku Vélemu, který spolu s Václavem Vojtou, Vladimírem Jandou a Karlem Lewitem vytvořil myšlenkový základ pro rozvoj moderní rehabilitace v České republice i ve světě.

Pro široké fórum rehabilitačních specialistů včetně absolventů fakulty zdravotnických věd jsou k ústřednímu tématu připraveny přednášky z pohledu biomechaniky, ortopedie, neurologie, psychologie nebo evoluční antropologie. Zazní sdělení zaměřená například na využití robotických technologií, protéz nebo chodících pásů, na funkční trénink pacientů s artrózou kyčelního kloubu nebo na fyzioterapii předčasně narozených dětí. Přednášky se budou týkat také zátěže po aloplastikách kloubů – totální výměně kyčle nebo kolene, moderních trendů v amputacích končetin nebo problematiky chronických bolestí zad.

Dvoudenní rehabilitační konferenci spojenou s mezinárodním workshopem pořádá ve dnech 1. a 2. října Ústav fyzioterapie Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci a Oddělení rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Českou kineziologickou společností a Společností rehabilitační a fyzikální medicíny české lékařské společnosti J. E. Purkyně. Program prvního dne bude zahájen v 9.30 v aule Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. O den později bude pokračovat v prostorách Arcibiskupského paláce od 8.30.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew