Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.02.2014, 11:05, Stáří: 10 r.

Český rozhlas chce spolupracovat s Univerzitou Palackého

Autor: Andrea Hanáčková, Lenka Skácelíková

Olomouc (12. února 2014) Ve filmovém sále Uměleckého centra UP v Univerzitní ulici bude v pátek 14. února 2014 ve 14 hodin podepsána deklarace o spolupráci mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a Českým rozhlasem. Svůj podpis pod ni připojí děkan FF UP Jiří Lach, generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a ředitel olomouckého a ostravského regionálního studia Českého rozhlasu Josef Podstata.

„Podpis deklarace je výsledkem půlročních jednání o reálných možnostech spolupráce akademické obce a veřejnoprávního média. Výrazným impulzem bylo založení samostatné Sekce rozhlasu a televize při Katedře divadelních, filmových a mediálních studií FF UP v listopadu loňského roku,“ uvedl děkan FF UP Jiří Lach.

Rozhlas a televize na UP

Členové Sekce rozhlasu a televize zkoumají vývoj světové i české rozhlasové a televizní tvorby, analyzují problematiku žánru, formátu a specifik obou médií. Důležitými tématy je také otázka pozice rozhlasu a televize v éře sbližování médií nebo vývoj audiovizuálních produkcí v éře digitálních technologií.

Zástupci Českého rozhlasu a Univerzity Palackého stvrdí podpisem oboustrannou připravenost ke vzájemné spolupráci v publikační, propagační a vzdělávací činnosti. Domluva se bude týkat také praktických stáží, workshopů a přednášek. Chystaná spolupráce se dotkne projektů, jako je např. mezinárodní filmový festival Academia Film Olomouc (AFO), rozhlasových soutěží (Report, Bilance), pravidelných poslechových večerů Ateliér či internetové platformy RadioDock. Úzká součinnost bude provázet spolupráci se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu a analytickým oddělením Českého rozhlasu. Olomoucká alma mater se bude podílet také na vydávání odborného časopisu Svět rozhlasu.

„Vážím si toho, že se podařilo domluvit spolupráci Českého rozhlasu právě s olomouckou univerzitou. Rozhlasové problematice se věnuje nejenom teoreticky, ale také prakticky, a to na nejvyšší míře odbornosti. Věřím, že vzájemná spolupráce tak významně obohatí obě instituce,“ prohlásil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„Pohled do historie ukazuje, že Českému rozhlasu se nejlépe dařilo v časech, kdy aktivně vyvíjel snahu o vlastní sebereflexi, podporoval kritickou činnost, vyžadoval zpětnou vazbu a vychovával si budoucí redaktory i analytiky. Olomoucká univerzita má ideální podmínky v těchto oblastech s rozhlasem spolupracovat,“ dodal vedoucí Katedry divadelních, filmových a mediálních studií FF UP Jiří Štefanides.

Podpis deklarace bude spojen s tiskovou konferencí, přípitkem a drobným pohoštěním.

Zprávu zpracovala Andrea Hanáčková, FF UP, a Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew