Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.09.2015, 14:16, Stáří: 9 r.

Akce projektu Zaparkuj přilákaly více než deset tisíc lidí

Autor: OK

Olomouc (11. září 2015) – Filmové projekce, tancovačky, benefiční akce nebo majáles – pod tím vším je podepsána iniciativa za oživení olomouckých parků Zaparkuj. Druhým rokem trvající projekt tak opět do olomouckých sadů přitáhl tisíce lidí. A další velké akce pod širým nebem plánují organizátoři v druhé polovině září.

Filmové noci v parcích

Těší nás, že jsme si v loňském roce udělali dobré jméno a letos je návštěvnost našich akcí ještě vyšší. Například na filmové projekce v Bezručových a Smetanových sadech chodí v průměru tři až čtyři stovky lidí. Dokonce s nadsázkou říkáme, že jsme nejnavštěvovanější kino ve městě,“ říká Ondřej Martínek, koordinátor projektu. Možnost zhlédnout filmy v prostředí parků měli Olomoučané celkem desetkrát. Poslední projekce je naplánována na čtvrtek 17. září ve Smetanových sadech, kde se divákům představí francouzský snímek Samba vyprávějící příběh nelegálního senegalského imigranta v Paříži. „Myslím, že tematicky je film velice aktuální. Navíc je to jakási pozvánka na partnerskou akci s názvem Jsme ze stejné planety, která proběhne 26. září v zámeckém parku ve Velké Bystřici a v jejímž průběhu budou cizinci žijící v Olomouci vysazovat mezinárodní park,“ doplňuje Martínek.

Oživení centra města dvakrát jinak

Ještě předtím ale plánuje organizační tým Zaparkuj obsadit olomoucké ulice. V sobotu 12. září se zapojí do programu Dnů evropského dědictví a vytvoří na náměstí Republiky odpočinkovou a herní zónu. Od desíti hodin budou pro návštěvníky připraveny deskové hry a hlavolamy, chemické pokusy, příjemné posezení i hudba. „Přesně o týden později se pak zapojíme i do celorepublikové akce Zažít město jinak a uspořádáme ve Ztracené ulici sousedskou slavnost, kde dojde opět nejen na hudbu, ale i na hry, výbornou kávu a další program. Zapojit se může kdokoli, už jen tím, že třeba napeče buchty nebo bábovku a nabídne je návštěvníkům akce,“ láká do Ztracené Bára Prágerová z organizačního týmu. Součástí programu bude i Vintage Market v prostorách komunitního centra W7 nebo tzv. domácí obývák.

Sezóna ještě nekončí

Ačkoliv je většina akcí Zaparkuj vázána na hezké počasí, chtějí organizátoři parky oživit i během podzimu a zimy. Koncem září se budou například podílet na benefiční akci Rally kachničky u Mlýnského potoka. „V říjnu plánujeme zopakovat noc guerrilové poezie nebo drakiádu. V prosinci se pak chceme zasadit o to, aby měla univerzita konečně svůj vlastní vánoční strom, který by se stal nejen místem setkávání, ale i centrem dalšího doprovodného programu,“ uzavírá výčet aktivit Martínek. Prostor podle něj dostanou i i menší sportovní klání nebo komentované výlety do okolí Olomouce.

Za projektem Zaparkuj – oživení olomouckých parků stojí Univerzita Palackého v Olomouci ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a Výstavištěm Flora Olomouc. Cílem iniciativy je oživování olomouckých parků a veřejného prostoru prostřednictvím kulturních, sportovních a vzdělávacích akcí nízkonákladového a nízkoprahového charakteru.

Více informací na www.facebook.com/zaparkuj



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew