Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
14.02.2014, 15:32, Stáří: 10 r.

Akademické dny Univerzity Palackého: dárcovství krve, ocenění studentských prací a reprezentační ples

Autor: Lenka Skácelíková

(Olomouc, 14. února 2014) Předposlední únorový týden už tradičně patří Akademickým dnům Univerzity Palackého, které připomínají znovuobnovení olomoucké univerzity v roce 1946. V týdnu od 17. do 23. února 2014 se na počest univerzity rozezní zvony olomouckých kostelů, rektor UP spolu s dalšími zájemci daruje krev, ocení odborné práce studentů i akademiků a celý týden uzavře reprezentační ples Univerzity Palackého.

Na krev s rektorem

Akademické dny UP odstartuje v pondělí 17. února 2014 už čtvrtý ročník akce Daruj krev s rektorem. Transfúzní stanici FNOL poprvé navštíví nový rektor UP Jaroslav Miller spolu s dalšími členy vedení UP a jednotlivých fakult. Akce na podporu bezplatného dárcovství krve, určena studentům a zaměstnancům UP, potrvá až do pátku 21. února. Loni se jí zúčastnilo více než osm desítek dárců z řad studentů a akademiků, z nichž polovina byli prvodárci.

„Cílem akce je propagovat bezplatné dárcovství krve jako té nejdůležitější a vždy potřebné tekutiny. Věříme, že se letos zapojí ještě více dobrovolných dárců než v předchozích letech. Studenti a zaměstnanci se mohou inspirovat i účastí pana rektora, který přijde dárce podpořit hned v pondělí v půl osmé ráno," uvedl tiskový mluvčí UP Radek Palaščák.

 

„Medaile“ pro studenty-vědce i sportovce

Pětatřicet autorů, kteří se řadí mezi pedagogy a vědce Univerzity Palackého, třiatřicet studentů, jejichž vědecké práce označila odborná komise za nejlepší, a osmnáct sportovců s mimořádnými sportovními úspěchy ocení rektor UP při slavnostním aktu v úterý 18. února 2014. Předání cen se uskuteční v 11.30 hodin v nové aule Pedagogické fakulty UP.

Cenu rektora UP za nejlepší vědeckou nebo uměleckou práci posluchačů bakalářských a magisterských studijních programů za rok 2013 převezme 33 studentů. Autory oceněných prací inspirovaly obory jako je biologie, fyzika, chemie, matematika, kinantropologie, teologie, pedagogické, sociální a humanitní vědy a vědy o zemi. Zlatá medaile ozdobí 16 z přihlášených bakalářských či magisterských prací.

První příčku díky svým skvělým výkonům obsadí pětice studentů-sportovců. Mezi „hvězdné“ sportovní disciplíny patří kanoistika, judo, dráhová cyklistika a plavání s ploutvemi. Cenu rektora pro nejlepší sportovce z řad studentů UP za rok 2013 si odnese celkem 18 sportovců.

„Máme tvořivé a soutěživé studenty, jejichž intelektuální i sportovní výkony jsou známkou jakosti nejen jich samých, ale i pedagogické a odborné úrovně univerzity. Jejich úspěchy na poli vědy, umění a sportu jsou nejlepším ukazatelem intenzivního rozvoje univerzity. Naši studenti reprezentují svou alma mater v soutěžích na republikové i mezinárodní úrovni,“ sdělil rektor UP Jaroslav Miller.

 

Ceny za knižní novinky

K univerzitní tradici patří také ocenění knižní produkce členů akademické obce. Letos si čestné uznání rektora „vybojovalo“ 30 monografií, které vyšly v roce 2012 nebo o rok později. „Šíře vědeckého zájmu, kterou zabírají oceněné a komisí vybrané monografie, svědčí o rozsahu bádání na fakultách a jejich pracovištích. Oceněné knihy z různých metodologických pozic řeší témata teologická, filozofická, psychologická, historická, uměnovědná, politologická i z oblasti tělesné kultury,“ dodal rektor.

Zvony připomenou výročí univerzity

Kostelní zvony rozezní Olomouc v pátek 21. února v 15 hodin. Připomenou stejný den a měsíc roku 1946, kdy byla pod názvem Univerzita Palackého obnovena olomoucká univerzita. Zákonem byly ustaveny čtyři fakulty: bohoslovecká, právnická, lékařská a filozofická. Po 40 let však nebyl zákon naplněn, neboť právnická fakulta přijala své první studenty až po sametové revoluci. Naopak už v r. 1946 byla do svazku univerzity přijata pedagogická fakulta. Prvním rektorem obnovené univerzity se stal filozof a sociolog Josef Ludvík Fischer. Chtěl v Olomouci vybudovat elitní, světu otevřenou univerzitu. Jeho představy ukončil komunistický převrat v únoru 1948.

Ples pod taktovkou Romana Vojtka

Závěr Akademických dnů UP bude patřit reprezentačnímu plesu. V sobotu 22. února 2014 se tanečníci sejdou v 19.30 v prostorech NH Olomouc Congress. Celým večerem provede herec Roman Vojtek. O hudební stránku akce se postará TOP band, o zábavu pak tombola, ukázka společenských tanců či videodiskotéka. Slosovatelné vstupenky, které zahrnují raut i tombolu, je možné pořídit v předprodeji od 5. února 2014. Nabízet je bude Konferenční servis UP (Biskupské náměstí) za 450 Kč, studenti a registrovaní absolventi (Portál absolventů UP) zaplatí 250 Kč.

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew