Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
02.07.2014, 12:44, Stáří: 10 r.

Akademici holdují udržitelné dopravě, ale chybí jím infrastruktura

Autor: Martina Šaradínová

Olomouc (2. července 2014) – Po řadě změn v dopravní infrastruktuře v okolí Univerzity Palackého v Olomouci volají její studenti i zaměstnanci. V okolí alma mater se pohybují převážně pěšky či na kole, chybějí jim ale přechody pro chodce, cyklostezky či pěší zóny. Vyplývá to z dotazníkového šetření, které v rámci projektu Zelená univerzita provedla katedra psychologie filozofické fakulty.

„Akademická obec se chová v dopravě společensky zodpovědně. Nicméně dopravní infrastruktura v okolí univerzitních budov není k jejich potřebám nijak vlídná. Převážně je konstruována pro řidiče a auta. A to je problém,“ uvedl jeden z autorů šetření Matúš Šucha. Podle něj z průzkumu vyplynulo, že pěšky či na kole se v okolí univerzitních budov pohybuje více než 90 procent zaměstnanců a studentů. Veřejný prostor, zejména okolí ulice Křížkovského, by tomu měl být lépe upraven.

Cílem dotazníkového šeření, kterého se zúčastnilo 1035 respondentů ze všech fakult, bylo zjistit názory, preference a potřeby studentů a pedagogů v oblasti městské dopravy. Projekt Zelená univerzita se zaměřuje zejména na její zranitelné účastníky, tedy děti, starší osoby, osoby se speciálními potřebami a další. Právě proto podporuje převážně udržitelné druhy dopravy, za které je považována chůze, jízda na kole a hromadná doprava.

„Účastníci šetření ukázali, že je zapotřebí mnoha změn. Jako hlavní důvody nespokojenosti označili nevyhovující infrastrukturu pro chodce a cyklisty, nedostatečné služby městské hromadné dopravy či nadměrný provoz aut. Z konkrétních opatření nejčastěji navrhovali vytvoření nových cyklostezek, přechodů pro chodce, rozšíření chodníků, zřízení pěší zóny a omezení vjezdu automobilům,“ uvedla další autorka šetření Kateřina Böhmová.

Dotazníkové šeření bylo součástí pilotní fáze projektu Zelená univerzita. Dalšími kroky bude účast v různých aktivitách v oblasti udržitelné dopravy včetně již probíhající kampaně Bike UP i návrh konkrétních opatření. K nim patří například informační a preventivní kampaně, podpora dopravní vybavenosti, úpravy infrastruktury, nové uspořádání veřejného prostoru a průběžné ověřování spokojenosti a potřeb uživatelů veřejného prostoru.

Kompletní výsledky studie jsou k dispozici na webových stránkách katedry psychologie www.psych.upol.cz.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew