Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.03.2013, 14:27, Stáří: 11 r.

AFO 2013: jak videohry mění lidské životy a proč politika zasahuje do globálního oteplování

Autor: Ondřej Čížek

Ohromný vliv počítačových her, nepříjemný střet politiky s problematikou globálního oteplování i dosud prakticky neznámé třetí pohlaví. Tematicky rozmanité sekce nabídne ve dnech 16. – 21. dubna 2013 program 48. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO).

Tetris ze Sovětské akademie věd

Na své si během festivalu AFO48 přijdou milovníci počítačových her, které jsou ostatně bytostně spjaté s technologiemi, inovacemi a oblastí vědy jako takové. Sekce nazvaná Fenomén: Videohry potvrdí i fakt, že první hry skutečně původně vznikly ve vědeckých laboratořích. „Promítaný snímek Tetris: Srdečné pozdravy z Ruska pojednává o jedné z vůbec nejslavnějších her historie, která vznikla přímo na půdě Sovětské akademie věd. Vědci tedy byli jejími tvůrci a zároveň i prvními hráči,“ komentuje jeden z diváckých taháků dramaturg sekce Pavol Ondruška.  Prostřednictvím snímku Indie Game: The Movie diváci blíže nahlédnou do oblasti nezávislého herního průmyslu a stanou se svědky několikaměsíční práce skupinky zapálených vývojářů. Snímek Goldfarmers mladého čínského režiséra Ge Jina se zase kriticky opře do poměrů v Číně, kde laciná pracovní síla slouží ku prospěchu bohatému trhu s videohrami na Západě.  

 

Videohry, které mění životy 

„Od roku 2008 překonávají prodeje počítačových her i komerční úspěchy hollywoodských blockbusterů a v současné době jsou jak obrovským průmyslovým odvětvím, tak sociologickým tématem. Rozhodně ale diváky nechceme nudit technickými fakty, právě naopak budeme prezentovat zajímavé příběhy lidí, kterým počítačové hry od základu změnily život,“ dodává Ondruška k sekci, jež se na festivalu odrazí i v doprovodném programu. Jakmile totiž návštěvníci zavítají za odpočinkem do prostoru nazvaného AFOplay, řadu herních klasik si budou moci prožít na vlastní kůži.

 

Globální oteplování versus politika

„Vědecká sféra se díky globálnímu oteplování dostává pod značný politický tlak, který samotným vědcům podrývá jejich autoritu. Právě globálnímu oteplování jako tématu se zásadním vědeckým, ale i společensko-politickým přesahem, se bude během letošního ročníku věnovat tematický blok nazvaný Politika, pravda a globální oteplování,“ přibližuje ředitel festivalu Jakub Korda další programovou sekci, na jejímž obsahu se podílel i uznávaný český klimatolog Jan Pretel. Z filmů se návštěvníci dočkají například projekce proslulého amerického dokumentu Nepříjemná pravda o bývalém americkém viceprezidentovi Alu Goreovi. Právě ten se po volební porážce v roce 2000 naplno vrhl do obhajoby pravdivých tvrzení spojených s globálním oteplováním.

 

Fascinující příběhy třetího pohlaví

Festival AFO se ve svém programu vedle současných ožehavých problémů věnuje také přehlíženým tématům z oblasti humanitních nebo společenských věd. V letošním ročníku je právě takovým tématem tzv. třetí gender (třetí pohlaví), jemuž se v ČR mnoho expertů nevěnuje a veřejnost tak mnohdy ani netuší, že se s takovým pojmem lze setkat v reálném životě.

AFO v první řadě vysvětlí samotný pojem třetí gender a uvede jeho konkrétní příklady v různých kulturách. „V západních euro-amerických společnostech jsou lidé obvykle řazeni do jedné ze dvou kategorií: buď jsou ženy, nebo muži. Z hlediska zákonů a společenských norem nic jiného nepřichází v úvahu. Existují ovšem společnosti, kde mají lidé i více možností a v takových případech hovoříme o kategorii tzv. třetího genderu. Známými příklady jsou vedle mužů a žen hidžrové v Indii, berdaši v severoamerických indiánských kmenech, či třetí pohlaví v samoiské společnosti,“ podotýká Jana Jedličková, dramaturgyně sekce Třetí gender, která do pop-vědecké Olomouce zavede také odborníka na kategorii třetího pohlaví u severoamerických indiánských kmenů, profesora Willa Roscoa.

 

AFO48 proběhne ve dnech 16. – 21. 4. 2013. Hlavním tématem letošního ročníku je matematika, další programové sekce se budou věnovat pseudovědě, sebevraždám i dějinám jídla. Jako jeden z hlavních zahraničních hostů se představí expert na skepticismus Richard Saunders.    

www.afo.cz

Kontakt: Ondřej Čížek, media manager (media@afo.cz), + 420 605 921 770

Generální partner: RWE

Hlavní pořadatel:  Univerzita Palackého v Olomouci 

Festival podpořili:

Olomoucký kraj

Statutární město Olomouc

U.S. Embassy

NFKJ

RSJ

Hlavní mediální partneři: Respekt / Česká televize / National Geographic / iHNed.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew