Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.10.2007, 15:47, Stáří: 17 r.

Adresné informační služby knihovny pro vyučující a postgraduální studenty

V současné době není vůbec snadné sledovat všechny tištěné a elektronické informace, které se týkají nějakého vědního oboru. Narůstají geometrickou řadou. Možná jsou někdy redundantní, ale to odborník pozná, až je prostuduje. Nezbývá mu tedy, než sledovat vše, vybírat, třídit a případně uchovávat ty informace, které jsou pro jeho odborné zaměření relevantní. Vzhledem k tomu, že se jedná o úkol dosti náročný, nabízí Knihovna UP vyučujícím a postgraduálním studentům určitou pomoc v podobě adresných informačních služeb.

Principem adresné služby knihovny je zasílání informací uživateli prostřednictvím e-mailů, a to jen těch, o které má zájem. Knihovna nabízí dva typy těchto služeb:

1. SDI profil (Selective Dissemination of Information) tj. výběrové šíření informací, což v praxi znamená, že si vyučující stanoví širší nebo užší okruh svých odborných zájmů a automatizovaný knihovní systém každý měsíc vyhotoví seznam všech knih, videí a dalších dokumentů, které získala knihovna v daný měsíc do svého fondu a které současně odpovídají nastavenému profilu. Tento seznam je každý měsíc odesílán na e-mailovou adresu uživatele, který takto získá přehled o všech přírůstcích do knihovny týkající se jeho oboru.

2. E-novinky – služba, která zpravuje o všech změnách v elektronických informačních zdrojích dostupných na UP, informuje o nových odborných databázích, zkušebních přístupech apod. Také v tomto případě si uživatel vymezí svůj zájem, aby se dovídal o tom, co je pro něj důležité a nebyl zbytečně zatěžován jinými obory.

Tyto služby poskytuje knihovna zdarma a jejich nastavení, případně zrušení, je snadné. Je jen třeba kontaktovat oddělení bibliograficko-informačních služeb KUP, Zbrojnice, přízemí, dv. č. 159, email: bis@upol.cz, tel. 1744.

Ludmila Slezáková



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew