Hlavní norma UP č. B1-1/2001
ŘÁD MENZY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci ve smyslu čl.60 odst.
2 písm. f ) Statutu Univerzity Palackého v Olomouci (dále jen “statut”)
schválil na svém zasedání dne 7.února 2001 tento Řád menzy Univerzity Palackého
v Olomouci (dále jen “Řád menzy”).
Článek 1
Úvodní ustanovení
Tento řád upravuje podmínky a další náležitosti stravování ve studentské menze
a navazujících výdejnách stravy Univerzity Palackého v Olomouci (dále jen “UP”).
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 2
Základní ustanovení
- Studentská menza, bufet a výdejny, tak jak je vše blíže specifikováno v odst.
2 tohoto článku, jsou organizačními jednotkami účelového zařízení kolejí a
menz UP. V souladu s organizačním řádem UP jsou řízeny Správou kolejí
a menz UP (dále jen SKM UP).
- Stravovací služby jsou poskytovány v těchto objektech:
a) Menza, 17. listopadu, 17. listopadu 54, Olomouc,
b) Výdejna jídel Šmeralova, Šmeralova 6, Olomouc,
c) Výdejna jídel Křížkovského, Křížkovského 8, Olomouc,
d) Výdejna jídel Přírodovědecká fakulta, tř. Svobody 26, Olomouc,
e) Výdejna Holice, Šlechtitelů 11, Olomouc.
3. Menza SKM UP a navazující výdejny zajišťují za podmínek stanovených tímto
řádem stravování:
a) studentům zapsaným ke studiu na jedné z fakult UP v Olomouci,
b) akademickým pracovníkům a ostatním zaměstnancům univerzity ve vazbě na
pracovní smlouvu, nebo obdobný pracovněprávní vztah,
c) důchodcům - bývalým zaměstnancům školy v souladu s Kolektivní
smlouvou,
d) účastníkům kongresů, konferencí, studijních akcí a studijních pobytů pořádaných
UP včetně sportovních akcí,
e) ostatním fyzickým a právnickým osobám (cizí strávníci), pokud tím není
narušen účel uvedený v písm. a), b), c), d) tohoto odstavce.
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 3
Podmínky stravování osob v menze a navazujících výdejnách
- Stravování v menze a výdejnách je umožněno na základě průkazu studenta
UP, průkazu zaměstnance UP nebo průkazu důchodce UP.
- Ostatním zájemcům o stravování podle čl. 2 odst. 3 písm. d,) až e) je stravování
umožněno na základě identifikačních karet.
- Distribuci identifikačních karet pro strávníky podle odst. 2 tohoto článku,
zajišťuje kancelář menzy.
- Ve výdejnách, kde objednávkové stravování prostřednictvím průkazů studentů
UP, průkazů zaměstnanců nebo důchodců UP a identifikačních průkazů není zavedeno,
objednávají si zájemci jídlo značením stravenek.
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 4
Příprava jídel
- Příprava jídel se provádí dle schválených sborníků receptur evidovaných
v databázi receptur studentského stravování, a to dle normy B nebo C.
Sborník receptur je v případě reklamací k dispozici u vedoucího menzy.
- V zájmu zkvalitnění stravovacích služeb je ve studentské výdejně menzy
prováděn v rámci hlavní činnosti doplňkový prodej teplých i studených
jídel, nápojů a potravin pro studenty, zaměstnance a důchodce UP.
- Menza připravuje denně na objednávku pro studenty nejméně dva druhy snídaní,
obědy nejméně ve čtyřech variantách a dále tři druhy večeří. V rámci
provozních možností nabízí studentům celodenní výdej tzv. “minutkových jídel”.
- Jídelní lístek podepsaný vedoucím menzy je zveřejňován na 14 dnů předem,
jídla jsou zde uváděna s množstevními parametry dokládajícími velikost
porce. V jídelníčku jsou vždy označeny ceny jídel.
- V každé výdejně jídel je umístěna kniha přání, připomínek a stížností.
- Reklamace lze uplatňovat v souladu s reklamačním řádem u vedoucího
menzy a vedoucích jednotlivých výdejen.
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 5
Kalkulace ceny jednotlivých jídel
- Ceny snídaní, obědů a večeří pro stravované studenty, zaměstnance a jiné
strávníky jsou každoročně upravovány s ohledem na výši osobních a věcných
nákladů a cen zpracovaných surovin.
- Studenti zapsaní ke studiu na jedné z fakult UP mají nárok na tzv. studentskou
cenu tj. platí při stravování pouze hodnotu připravených surovin, event. částečný
podíl osobních a věcných nákladů.
- Zaměstnanci UP hradí SKM UP hodnotu zpracovaných surovin, event. částečný
podíl režijních nákladů v souladu s podmínkami dohodnutými s jednotlivými
organizačními jednotkami UP.
- Důchodcům - bývalým zaměstnancům UP, je poskytován příspěvek zaměstnavatele
na úhradu části věcných a osobních nákladů připraveného jídla za podmínek
dohodnutých s jednotlivými organizačními jednotkami UP.
- Cizí strávníci hradí plnou cenu včetně ziskové přirážky a příslušné sazby
DPH.
- Účastníci kongresů, konferencí, sportovních studijních pobytů a akcí hradí
ceny za stravování v rámci běžného provozu menzy dle příslušných kalkulací
pro hlavní činnost.
- Kalkulaci věcných a osobních nákladů platnou pro kalendářní rok v rámci
hlavní činnosti schvaluje na základě předložených propočtů kvestor UP.
- Ceny v rámci doplňkové činnosti jsou kalkulovány na základě interních
kalkulací schválených kvestorem UP.
- Student zapsaný ke studiu na jedné z fakult UP v Olomouci má nárok
v průběhu školního roku na dotovanou stravu v podobě snídaně, oběda
a večeře. Tato dotovaná cena za stravu je platná také po dobu prázdnin pro
studenty doktorských studijních programů a ty studenty bakalářských a magisterských
studijních programů, kteří v době prázdnin vykonávají praxe, soustředění
apod., která jsou součástí akreditovaného studijního programu.
- Akademičtí pracovníci a ostatní zaměstnanci univerzity si mohou odebrat
pouze jeden oběd denně za podmínek stanovených Kolektivní smlouvou v ceně
podle odst. 3, u dalších jídel jsou povinni v souladu s příslušnými
právními předpisy hradit tzv. plnou cenu (tj. hodnotu surovin včetně osobních
a věcných nákladů, ziskovou přirážku a příslušnou sazbu DPH).
- Ceníky připravovaných jídel dle jednotlivých kategorií strávníků jsou zveřejněny
v menze a všech navazujících jídelnách a také na WWW stránkách SKM UP.
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 6
Práva a povinnosti strávníků
1) Studenti zapsaní ke studiu na univerzitě, zaměstnanci univerzity popř. další
strávníci mají právo:
- stravovat se v menze a výdejnách jídel s ohledem na kapacitní
možnosti,
- objednávat, rušit objednávky, odebírat jídlo dle technických a organizačních
podmínek menzy,
- podávat připomínky, přání, reklamace a stížnosti.
2) Všichni strávníci jsou povinni dodržovat časová omezení při objednávání
stravy a rovněž respektovat uvedené doby provozu menzy a jednotlivých výdejen.
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 7
Kontrolní činnost
- Kontrolní činnost v oblasti stravování upravuje v souladu s platnými
předpisy Organizační řád SKM UP.
- V Kolejní samosprávě jsou pravidelně projednávány připomínky a podněty ze
strany zástupců studentů, které jsou zveřejňovány obvyklým způsobem.
- Kontrolní komise jmenovaná ředitelem SKM UP pravidelně vyhodnocuje dodržování
právních a jiných předpisů upravujících provoz stravovacích služeb. O své
činnosti alespoň jednou za půl roku podává zprávu, která se obvyklým způsobem
zveřejňuje.
- Stížnosti jsou vyřizovány podle platných právních norem.
Nahoru Předpisy
a normy
Článek 8
Závěrečná ustanovení
- Tento Řád menzy UP v Olomouci nabývá platnosti a účinnosti dnem 1.
března 2001. Současně se tímto ruší Směrnice ředitele SKM UP č. 1/1998 Stravování
v menze SKM UP v Olomouci.
Nahoru Předpisy
a normy
V Olomouci dne 23. února 2001
předseda AS UP
rektor UP
Nahoru Předpisy
a normy