Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
15.12.2011, 10:53, Stáří: 12 r.

Tradiční zlatohorské setkání mediků a lékařů se tentokrát rozhlédne po světě

Autor: Pavel Kurfürst

fotografie Sanatoria Edel
ve Zlatých Horách (foto Pavel Kurfürst)

Počátkem ledna se podvanácté setkají studenti a absolventi Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (LF UP) na odborném semináři ve Zlatých Horách. Třídenní maratón prezentací a diskuzí se zaměří na působení studentů medicíny, lékařů a vědců v zahraničí. „Rádi bychom shrnuli poznatky našich studentů a absolventů z nejrůznějších stáží a pracovních pobytů v zahraničí. Od pregraduálních výměnných pobytů pro studenty v rámci programu Erasmus přes prázdninové klinické a výzkumné stáže pořádané studentskou organizací IFMSA až po zkušenosti lékařů, kteří již několik let působí za hranicemi republiky. Je výborné, že někteří studenti medicíny mohou během školy strávit určitý čas v zahraničí. Bohužel často chybí zpětná vazba, možnost se o své dojmy podělit, případně přenést to pozitivní na naši akademickou půdu. O odchodech lékařů za hranice se toho v posledních letech hodně napsalo a namluvilo, ale rádi bychom znali jejich názory, motivaci pro takové rozhodnutí, plány ohledně případného návratu. A samozřejmě to, jestli tento stav v naší republice vůbec někomu vadí a chce ho nějak řešit. Proto jsme pozvali například viceprezidenta České lékařské komory MUDr. Zdeňka Mrozka, Ph.D.,“ vysvětlil MUDr. Vít Procházka, Ph.D. z organizačního týmu setkání.

Na nadcházející setkání (6.–8. ledna 2012) se registrovalo rekordních 120 účastníků, z toho třicet aktivně prezentujících. Studenti budou hovořit o svých pobytech na lékařských fakultách a v nemocnicích v Portugalsku, Turecku, Brazílii, Mexiku či Tatarstánu (Ruská federace). Absolventi přiblíží své působení v Německu, Rakousku, Švédsku nebo Velké Británii. Úvodní páteční blok bude věnován humanitárním a vojenským misím a zejména povídání se zástupci mezinárodní organizace Médecins Sans Frontières / Lékaři bez hranic by mělo patřit k vrcholům celého programu.

Setkání studentů a absolventů LF UP je tradiční víkendovou akcí, která se koná v prostorách Dětské léčebny respiračních nemocí se speleoterapií – Sanatoria Edel ve Zlatých Horách na Jesenicku. Poprvé se uskutečnila v prosinci roku 1999 z iniciativy studentů LF UP zapojených do studentské vědecké a odborné činnosti. Od té doby je pravidelně pořádána dobrovolníky z řad studentů a absolventů LF UP coby platforma pro diskuse o tématech, která souvisejí s výukou na lékařských fakultách i následnou medicínskou praxí.

V uplynulých 11 ročnících setkání hostilo desítky prezentujících z řad studentů, absolventů a vyučujících LF UP, ale také významné hosty (prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., Český klub skeptiků Sisyfos; prof. dr. hab. med. Juliusz Jakubaszko, předseda Polské společnosti urgentní medicíny; MUDr. Jiří Staňa, ředitel mezinárodní záchranářské soutěže Rallye Rejvíz; MUDr. PhMgr. Jan Payne, Ph.D., Ústav pro humanitní studia v lékařství, 1. LF UK v Praze, senátorka Parlamentu ČR MUDr. Alena Dernerová, exposlanec Parlamentu ČR Ing. Ludvík Hovorka a další). Akce se rovněž účastní zástupci vedení LF UP. Ústředními tématy posledních ročníků byly Střet zájmů v medicíně (2011), Alternativní medicína: alternativní myšlení, alternativní léčba (2010), Medicína v terénu (2009) či Lékař v mezních situacích (2008).

Pavel Kurfürst, LF UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew