Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
06.06.2012, 08:56, Stáří: 12 r.

Rallye Rejvíz 2012: zlato pro Olomouc v soutěži studentů lékařských fakult

Autor: Pavel Kurfürst

Čerstvé absolventky LF UP Simona Mikolajová, Petra Adamusová a Eva Kratochvílová beze zbytku využily poslední příležitost soutěžit na Rallye Rejvíz v kategorii určené studentům lékařských fakult a vybojovaly nejvyšší příčku. První dvě jmenované se přitom zúčastnily všech doposud konaných ročníků této prestižní mezinárodní záchranářské soutěže a po loňském bronzu napotřetí dosáhly na zlato. V cestě jim stálo nejen dalších devět družstev českých a slovenských mediků, ale především deset náročných úkolů, ve kterých si musely například poradit se simulovaným poraněním lesního dělníka, ošetřením dětských úrazů, autonehodou či kolapsem bezdomovce. Ve většině z nich si počínaly natolik suverénně, že celou soutěží prošly se značným bodovým náskokem před dalšími soupeři.

Jak uvedl proděkan LF UP doc. MUDr. Tomáš Papajík, CSc., studenti v minulosti na Rallye Rejvíz a dalších podobných soutěžích dosahovali vynikajících výsledků a významně přispěli k reprezentaci fakulty. Vedení LF UP chce i nadále podporovat účast studentů na takových akcích a aktivity v tomto směru rozvíjet. Proto je připraveno odměnit úspěšné studenty  přiznáním mimořádného stipendia.

Studenti a zaměstnanci olomoucké lékařské fakulty o sobě již tradičně dali vědět i v hlavních soutěžních kategoriích Rallye Rejvíz 2012, považované za neoficiální mistrovství světa záchranných služeb. Tým Centra pro výuku urgentní medicíny LF UP v čele se studentem doktorského programu MUDr. Janem Přečkem byl jediným českým reprezentantem v mezinárodní soutěži posádek s lékařem. V silné konkurenci devatenácti družstev z Japonska, USA, Kanady a mnoha Evropských zemí skončil na vynikajícím šestém místě. Neméně úspěšně si se svými družstvy vedli i student 6. ročníku Stanislav Popela a MUDr. Denisa Osinová z Ústavu sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP (4., respektive 7. místo mezi 26 posádkami rychlé lékařské pomoci v národní soutěži).

Stejně jako v minulých letech se další studenti a zaměstnanci LF UP na průběhu letošní rallye, konané na přelomu května a června v Koutech nad Desnou a okolí, podíleli coby rozhodčí nebo figuranti.

Pavel Kurfürst, LF UP

foto: archiv Simony Mikolajové



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew