Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
22.09.2011, 12:26, Stáří: 13 r.

Lingvista Helmut Glück obdrží čestný doktorát Univerzity Palackého

Autor: Lenka Skácelíková

Hodností doctor honoris causa bude vyznamenán přední jazykovědec, specialista na současný jazyk, jazykovou politiku a němčinu jako cizí jazyk prof. Dr. Helmut Glück za péči o německý jazyk a jeho šíření v mezinárodním kontextu. Slavnostní akt se uskuteční v aule Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Křížkovského ulici v úterý 27. září v 11.00 hodin. Lingvista současně převezme také pamětní medaili.

Prof. Glück je profesorem na Univerzitě Otty Friedricha v Bamberku, patří ke známým germanistům Spolkové republiky Německo. Vedle zkoumání současného německého jazyka se věnuje především jazykové politice, sociolingvistice a lexikografické činnosti; jeho přínos je umocněn i tím, že je zakladatelem nového oboru „Historie němčiny jako cizího jazyka“ (Geschichte des Deutschen als Fremdsprache).

Prof. Glück vykazuje bohatou výzkumnou a publikační činnost – jeho bibliografie čítá 12 knižních titulů a na sedm desítek titulů časopiseckých studií. Je germanistou uznávaným v širokém mezinárodním prostředí. Je jedním ze zakladatelů Společnosti pro německý jazyk, stal se také mluvčím poroty pro udělování Ceny pro německý jazyk a členem předsednictva společnosti. Nejen v této své funkci je Helmut Glück jedním z nejvýraznějších promotorů současného, stále aktivnějšího hnutí za záchranu němčiny coby jazyka vědy, které získává své příznivce nejen mezi vědci a politiky v Německu, ale též v zahraničí.

Před jedenácti lety založil prof. Glück na své katedře v Bamberku výzkumné centrum pro dějiny německého jazyka jako cizího jazyka. Často přednáší na mnoha evropských vysokých školách. Jedním z míst, které navštěvuje pravidelně, je olomoucká univerzita. Pro studenty germanistiky uspořádal řadu blokových seminářů a jednorázových přednášek.

„Glückovo působení se projevilo ve zvýšené úrovni znalosti studentů a prohloubilo jejich zájem o lingvistiku. Prof. Glück přednášel a vyučoval na Katedře germanistiky FF UP lingvistickým obsahům v době, kdy se zde reformovalo a modernizovalo studium i tohoto dílčího oboru germanistiky: profesor Glück byl do velké míry rádcem mladým kolegům, kteří o reformních krocích uvažovali a uváděli je v život,“ popsala prof. Ingeborg Fialová.

Prof. Glück byl prvním zahraničním germanistou, který se pustil do výzkumné práce s Katedrou germanistiky FF UP jako s partnerem. V roce 1999 zahájil s prof. Libuší Spáčilovou projekt výzkumu vyučování němčině a výzkumu učebnic němčiny z území Čech a Moravy od 15. do 20. století. Druhým společným projektem byl výzkum stereotypů „Obraz Čechů v německé literatuře z Moravy a Čech“. Jeho výstupem se stala rozsáhlá databanka zveřejněná také na webových stránkách katedry a velmi úspěšná disertace absolventa doktorského studia na Katedře germanistiky FF UP Jana Budňáka, která získala zahraniční ocenění.

Prof. Glück je také vydavatelem či spoluvydavatelem velkých publikací. Mezi jeho díla patří knižní řady v nakladatelství De Gruyter  (Berlin, New York) Geschichte des  deutschen als Fremdsrpache, knižní řady v nakladatelství Harrassowitz (Wiesbaden) Fremdsprachen in Geschichte und Gegenwart a zejména stěžejní výkladový slovník Metzler Lexikon Sprache (Stuttgart/Weimar 1993, 2000, 2005), který vyšel už ve třech vydáních a který je nutno považovat za hlavní vědecké dílo Glückovo, tvůrčí vrchol a centrální standardní text pro lingvistickou teorii.

Podrobnější životopisné údaje

  • narodil se 23. července 1949 ve Stuttgartu
  • studoval germanistiku, nordistiku a slavistiku na univerzitách v Tübingen a Bochumi
  • hodnost doktora filozofie získal v roce 1978 na univerzitě v Osnabrücku prací, jež se zabývala souvislostí jazyka s politikou a ideologií
  • 1984 se habilitoval v oboru Německá jazykověda na univerzitě v Hannoveru
  • jako odborný asistent a docent působil na univerzitách v Oldenburku, Osnabruecku, Hannoveru, Essenu, Siegenu a Duisburgu
  • realizoval řadu přednáškových pobytů na univerzitách v Tbilisi, Montrealu, Quebecku, Káhiře, Casablance, Urbinu, Arhusu, Helsinkách, Madridu, Mexiku, Talinu
  • v 80. a 90. letech zorganizoval na univerzitě v Bamberku řadu mezinárodních sympozií
  • v roce 2000 se stal mluvčím poroty pro udělování Ceny pro německý jazyk a členem předsednictva Společnosti pro německý jazyk
  • v roce 2000 založil výzkumné centrum pro dějiny německého jazyka jako cizího jazyka
  • první zahraniční germanista, který spolupracuje na výzkumných projektech s Katedrou germanistiky FF UP

Zprávu zpracovala Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew